Zemljotres koji su sinoć osjetili stanovnici Banjaluke i Laktaša, registrovan je u istoj epicentralnoj zoni kao onaj iz 1969. godine koji je devastirao Banjaluku.

To znači da imamo seizmogenu zonu koja je aktivna i gdje u budućnosti možemo da očekujemo zemljotrese, jače od ovog koji je bio. Ali pretpostavljamo da neće biti kao onaj 1969. godine, rekla je za Srpskainfo Snježana Cvijić Amulić iz Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS.

Mada su se sinoć pojavile informacije da su ovo područje pogodila dva zemljotresa, u Zavodu nam je potvrđeno da je registrovan samo jedan i to 23.10 časova jačine 3,8 po Rihteru, sa epicentraln zonom u Čardačanima u opštini Laktaši. Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga može osjetiti.

– Upravo sam pošla na spavanje, kada je kuća počela da se trese. Čaše su počele da lupaju, prozori da škripe, bilo je baš neprijatno. Ne ponovilo se – kaže za Srpskainfo Rada R. iz Čardačana.

izvor: Srpskainfo