Fabrika konditorskih proizvoda „Mira“ iz Prijedora napušta berzu i ubuduće će poslovati kao društvo sa ograničenom odgovornošću, čime je nastavljen trend delistiranja akcija velikih kompanija sa Banjalučke berze.

Odluka je to njenih vlasnika, „Kraš grupe“ koja posjeduje 100 odsto akcija ovog društva i koja ima pravo na taj potez na osnovu Zakona o privrednim društvima.

Za 4. septembar je zakazana sjednica Skupštine akcionara društva na kojoj će ovaj potez biti ozvaničen.

„Na sjednici će razmatrati prijedlog Odluke o promjeni pravne forme iz akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću i prijedlog Odluke o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću“, navodi se u Obavještenju o promjeni pravne forme koju je direktorica „Mire“ Marina Stupar poslala Banjalučkoj berzi i Komisiji za hartije od vrijednosti.

Nema sumnje da će Odluka biti usvojena, s obzirom da je prijedlog uputio upravo jedini vlasnik preduzeća.

Podsjećamo, Hrvatska kompanija “Kraš”, je do prošle godine imala tri četvrtine akcija „Mire“, kada je ustanovljeno kako postoji obaveza za preuzimanje preostalog dijela poreduzeća.

„Kraš“ je to i učinio ali tek nakon što je bio prisiljen od organa Republike Srpske blokadom upravljačkih prava. Taj posao ih je koštao oko 4,6 miliona maraka.

Iz „Mire“ su početkom prošle godine saopštili kako su  rješenjem Komisije za hartije od vrijednosti RS stavljeni na stub srama, iako su iza njih milionske investicije u bolje uslove rada i kvalitet proizvoda, te da su zbog te odluke pod znak pitanja dovedena buduća ulaganja većinskog vlasnika zagrebačke kompanije “Kraš”.

Napuštanjem „Mire“ nastavlja se bježanje akcionarskih društava sa Banjalučke berze.

„Banjalučka pivara“ takođe od jeseni mijenja svoju organizacionu formu, „Hotel Bosna“ je već završila ovaj proces, a može se očekivati da će istim putem krenuti i „Banja Vrućica“ te „Hotel Prijedor“.

Zašto kompanije „bježe“ sa berze

Kompanije prelazak i a.d. u d.o.o. uglavnom pravdaju manjim troškovima za kotiranje na berzi, sazivanje skupštine akcionara, obavezne revizije, te jednostavnijim poslovanjem.

No, činjenica je da im poslovanje kao društvo sa ograničnom odgovornošću omogućava manje transparentno poslovanje jer ih ne obavezuje da javnosti prezentuje finansijske izvještaje niti moraju obavljivati bitne poslovne odluke i događaje u kompaniji.

Procjenjuje se da je sada sa dvije berze u BiH delistirno više od 500 akcioanrskih društava. Od tog broja, najveći broj je delistiran po „sili zakona“ zbog stečaja ili likvidacije, a oko 10 odsto dobrovoljno, prelaskom u d.o.o.

izvor:Capital