Na adrese dvije prijedorske škole, područnog odjeljenja Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Čarakovu i Osnovne škole „Kozarac“ u Kozarcu danas je stigla donacija od međunarodne humanitarne organizacije „Humanity First“.

Riječ je o 48 ruksaka sa školskim priborom koji su uručeni učenicima prvih razreda. Donacija je dio projekata „Znanje je svjetlost“ koji ova humanitarna organizacija realizuje na području cijele Bosne i Hercegovine.

Mufeezur Rahman, predstavnik „Humanity First“

– Kad je riječ o materijalnom, ovo je možda neka skromna donacija, ali naša namjera je jako plemenita o čemu govori i naziv i ime ovog projekta, jer znamo da bez znanja nema budućnosti  i bez znanja nema napredovanja – rekao je Mufeezur Rahman, predstavnik „Humanity First“. U ime prvačića u Kozarcu zahvalila se direktorica škole Jasna Salihbašić.

Jasna Salihbašić, direktorica škole u Kozarcu

– Najveće bogatstvo je kada vidite osmijeh na dječijem licu“, rekla je Salibašić.

Na donaciji se u Čarakovu zahvalio i Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada, koji je rekao da su preko prijatelja iz Sarajeva uspjeli za početak da obebzijede ovaj poklon. On je najavio da će pomoć osnovcima tokom ove nedjelje biti uručena i u nekim drugim školama.

Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada

– Prošle nedjelje boravio sam ovdje, u područnoj školi „Dositej Obradović„ u Čarakovu i preko prijatelja iz Sarajeva uspjeli smo za početak da obezbijedimo dio pomoći – rekao je Duratović.

On je najavio da će dio pomoći biti uručen i tokom ove sedmice i nekim drugim školama.

– Vidjećemo šta se može napraviti, naravno niko nema čarobni štapić, ali zajedno u granicama naših mogućnosti možemo da podržimo učenike i nastavnike kako bi ova djeca iz škole izašla s osnovnim znanjem – istakao je Duratović. 

Mirjana Tešanović, učiteljica iz područne škole u Čarakova obradovala se školskoj tabli, koja je stigla kao dio pomoći. Mnogo će joj značiti u organizovanju nastave. 

Mirjana Tešanović, učiteljica iz područne škole u Čarakovu

– Ovdje sam godinu dana i ovo je prva pomoć koja je stigla. Dobili smo sveske, bojice i vjerujme da će to djeci mnogo značiti, i dobro će im doći. Dobili smo i jednu tablu, velika je kombinacija, prvi, četvrti i peti razred koje učim, a imamo samo jednu tablu, što je malo, tako da će nam ova što je stigla mnogo znači – rekla je Tašanović.

U okviru projekta „ Znanje je svjetlost“ rukasake sa školskim priborom dobilo je 600 učenika prvih razreda u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Infoprijedor/Kozarski