Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen-obilježja „Za krst časni“, u Prijedoru je obilježen 15. septembar, Dan nestalih i poginulih Republike Srpske. Grad Prijedor traga za 27 nestalih vojnika i 54 nestala civila srpske nacionalnosti. I dalje je prisutno nezadovoljstvo porodica i boračkih organizacija radom Instituta za nestala lica BiH, zbog, kako je rečeno, selektivnog pristupa procesu identifikacije i traženja nestalih.

– Bez obzira iz kog naroda dolazi, za porodicu je najstrašnije kada nema mjesto gdje će da ožali pokojnika, da upali svijeću i položi cvijeće. Opet apelujem, ko god ima informacije o tome gdje je neko tijelo zakopano, da to anonimno prijavi, da li na gradsku ili na republičku organizaciju – rekla je Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor.

Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Prijedora, rekao je da je danas kod centralnog spomen-obilježja dostojno obilježen Dan nestalih i poginulih Republike Srpske.

– Moramo se odnositi s poštovanjem prema njima i pamtiti našu prošlost, jer ona u velikoj mjeri određuje našu budućnost i sadašnjost – poručio je Kovačević.

Republika Srpska traga za 1.652 nestalih vojnika i civila.U spomen-kosturnicama RS nalaze se posmrtni ostaci 650 neidentifikovanih lica.

izvor: Kozarski