U organizaciji Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“, u Prijedoru je večeras promovisana prva zbirka poezije Prijedorčanina Dragana Topića pod nazivom „Odričem se“. Svojim sugrađanima Topić je dobro poznat kao akademski slikar sa preko pet decenija bogatog umjetničkog opusa. Sada su dobili priliku da upoznaju i drugi aspekt njegovog stvaralaštva.

„Svaki slikar u pauzi ponešto napiše, da bi se odmarao uz stihove i sopstveno razmišljanje o vremenu sadašnjem, prošlom i budućem. Dođe vrijeme da se podvuče linija i sabere ono što se napisalo. Dugi niz godina sam pisao, zapisivao, a inače volim poeziju. Došao sam do logičnog zaključka da ti moji stihovi treba da ugledaju svjetlo dana“, pojašnjava Topić kako je došlo do objavljivanja ove zbirke.

Podsjetio je na riječi čuvenog slikara Pikasa „da je slikarstvo nijema poezija, a poezija slikarstvo koje govori“. Prije ove knjige, Dragan Topić objavljivao je aforizme i poetsko-prozne tekstove. U pripremi su, kaže, dva nova rukopisa: „Aforizmi i tako dalje“ i „Pamćenje“, zbirka poezije i proze, za koje se nada da će ih objaviti do nove godine.

Izdavač zbirke „Odričem se“ je Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“. Recenzent je Rade Mutić, a na večerašnjoj promociji učestvovali su dugogodišnji kulturni radnik Zoran Baroš i profesor Branislav Kecman.  

izvor: Kozarski/ Info Prijedor