I u Prijedoru je na dostojanstven način obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, što je za svaku pohvalu. U prvim redovima bili su predstavnici Gradske uprave, na čelu sa gradonačelnikom, a ovom skupu odazvao se i veliki broj građana. Međutim, moglo se primijetiti da nije tu bilo nikog od predstavnika opozicionih partija, pa čak ni odbornika ni poslanika iz reda SDS-a i DNS-a, što u najmanju ruku ne razumijemo.

Iz ovog nedolaska na skup, možemo samo zaključiti da im je bitnija dnevna politika i svakodnevno prebacivanje duga iz prethodnog perioda na tuđa pleća, nego srpsko jedinstvo i zastava. Ali smo s druge strane uvjereni da će to jedinstvo i zastavu uvijek koristiti onda kad im to zatreba, selektivno i na kašičicu.

To nas posebno i ne čudi, jer je u vrijeme tvrde vladavine DNS-a, Prijedor bio jedan od rijetkih, ako ne i jedini grad u Republici Srpskoj u kojem se 9. januar ili nije obilježavao ili jeste toliko simbolično, kao da je u pitanju “Grmečka korida” u vrijeme korone.

I to dovoljno govori o tome kome je ovo praznik, a kome ipak nije. I to se treba znati i o tom treba javno govoriti, kako opet ne bi došli u zabludu da više vjerujemo onim koji svu politiku baziraju na praznom zaklinjanju, a ne na stvarnim djelima.

Grupa građana iz Prijedora