“Ideologija kralja Tvrtka I Kotromanića”, naziv je predavanja koje je večeras u Prijedoru održao Dejan Došlić, viši asistent na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci na Odsjeku istorije.

“Tvrtko Kotromanić je jedna od najzanimljivijih ličnosti srpske istorije, koja se pominje i danas. Ovaj put govorili smo o njegovoj povezanosti sa dinastijom Nemanjića, čiji je on potomak, po krvnoj liniji. I upravo njegovo krunisanje za kralja Srba i Bosne, dakle sam koncept krune, sudubog vijenca jedinog takvog poznatog u istoriji krunisanja, počiva legitimitetu dinastije Nemanjića”, istakao je Došlić.

Ovo predavanje je održano u organizaciji Neformalne grupe građana “Samopoštovanje” iz Prijedora.

“Dejan je najpozvaniji u RS da govori o pomenutoj temi, a svjedoci smo da kralja Tvrtka svojataju svi narodi na prostoru BiH, pa i šire, ne onako kako se on sam predstavljao, iz kojeg je naroda, kojim narodom je vladao i tako dalje. Tu su naravno i drugi izvori koji govore o etničkom identitetu države Kotromanića, koja se kasnije razvila do Kraljevine koja će prvi put ujediniti srpski narod u srednjem vijeku sa obje strane Drine”, rekao je Boris Radaković, član “Samopoštovanja”.

Predavanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Prijedora, Žarko Kovačević koji je ovom prilikom istakao da podržava rad članova “Samopoštovanja”, koji prema njegovim riječima, djeluju ne iz interesa, već iz ubjeđenja.

izvor: Kozarski