Prijedor će od 1. do 3. oktobra biti domaćin Kreativnog vikenda, najavila je danas vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Monja Kasalović.

Ona je na konferenciji za medije rekla da se grad Prijedor pridružio lokalnim zajednicama i svim kreativcima na nivou Republike Srpske koji će ubuduće, nakon formiranja Savjeta za kreativnu industriju pri kabinetu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, takođe biti član ovog tijela zajedno sa Asocijacijom za razvoj i saradnju koja je partner gradu u organizovanju “Kreativnog vikenda ” u Prijedoru.

“Kreativni vikend je uvod u projekat čiji memorandum o saradnji zajedno sa Asocijacijom za saradnju i razvoj i gradom Prijedorom će biti potpisan zvanično u petak i predstavlja jedan projekat pod nazivom Kreativna revolucija 2021-22 koja će grad Prijedor staviti u središte kreativnih industrija na nivou Republike Srpske”, navela je Kasalovićeva.

Ona je ocijenila da je grad Prijedor do sada pokazao izuzetan napredak u polju kreativne industrije, posebno kroz Agenciju za ekonomski razvoj “PREDA-PD”.

“Pozivam sve građane Prijedora, ali i šire, jer je ovo jedan projekat širih razmjera, da nam se pridruže od petka do nedjelje gdje ćemo imati raznovrsne sadržaje”, poručila je Kasalovićeva.

Ona je za petak u 10.30 časova najavila otvaranje izložbe u prostorijama Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora gdje će svoje radove predstaviti studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i umjetnik iz Prijedora Igor Motl, a za 11.00 časova predviđeno je uručenje diploma polaznicima obuka kreativne industrije koje je provela Agencija “PREDA-PD”.

Istog dana u Ljetnoj bašti u 19.00 časova Gradski hor Prijedor održaće koncert, a u 20.00 časova predstavu “Kočić među nama – uvijek i zauvijek” igraće Studentsko pozorište iz Banjaluke i DIS teatar mladih.

“Ono što je zanimljivo, 2. i 3. oktobra su cjelodnevne izložbe od 10.00 do 18.00 časova u Ljetnoj bašti. Tu ćemo imati naše kreativce, udruženja i pojedince kada govorimo o zanatima, o kreativnoj industriji, o ručnom radu. Očekujemo izložbene postavke nekih 20-ak kreativaca. U subotu ćemo imati i nastup plesne grupe Top dens, radionice NVO Zdravo da ste iz Banjaluke i koncert Banjalučkog gudačkog kvarteta u 19.30 časova, te koncert Vanje Mišić i Sanje Zelić u 21.00 čas”, dodala je Kasalovićeva.

Za nedjelju je, pored nastavka izlaganja radova kreativaca, predviđena lutkarska radionica od 12.00 do 14.00 časova u organizaciji Udruženja “Žene u umjetnosti”.

“Grad Prijedor ima potencijal, talente i mlade umjetnike i sve one kreativce koji doprinose razvoju grada i, osim toga što na ovaj način daju na značaju kreativnoj industriji, želimo da podignemo svijest građana koliko nam je bitna kreativna industrija, da obezbijedimo određene edukacije i obuke za sve mlade ljude, ne samo pojedince, već i udruženja koja imaju talenat i kapacitet da se ostvare u kreativnim industrijama i da kroz mogućnost međunarodnog predstavljanja svi ti ljudi postanu ambasadori grada Prijedora”, poručila je Kasalovićeva.

U slučaju loših vremenskih uslova, Kreativni vikend će se održati u Pozorištu Prijedor, dok će izložba proizvoda napravljenih ručnim radom biti održana u Sportskoj dvorani “Mladost”.

prijedorgrad.org