Dvanaest vatrogasaca i građevinska mašina, u prijepodnevnim satima, još uvijek su raščišćavali zgarište na kojem je jutros izgorjela stolarska proizvodna hala u Gornjim Garevcima. Dojavu o požaru vatrogasci su dobili u 5 ujutro, a dok su došli na mjesto požara, vatra je već zahvatila 70 odsto hale. Otežavajuća okolnost bio je lako zapaljivi materijal uskladišten u hali u kojoj su izgorjele i mašine.

“Komšinica je prva opazila požar rano jutros i alarmirala vatrogasce. Međutim, vatra se veoma brzo širila i do dolaska vatrogasaca već je progutala veći dio hale koja se prostirala na 700 kvadrata”, kaže vlasnik stolarske radnje Srđan Zurnić.

Štetu ugrubo procjenjuje na oko 300.000 KM, a s obzirom da nije bio osiguran, nakon početnog šoka, ostaje mu da vidi kako da nastavi posao od kojeg, osim Zurnićeve porodice, živi i četvoro radnika.

Radovan Martić, v. d. starješine Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor, rekao je  da su vatrogasci, po dolasku na lokaciju, zatekli požar u razbuktaloj fazi.

“Došli smo na intervenciju sa navalnim vozilima, cisternama, štabnim vozilom i sa 12 vatrogasaca. Prioritet nam je bilo presijecanje požara, jer je vatra prijetila da zahvati stambeni objekat pored hale. U tome smo uspjeli nakon dva sata”, ističe Martić.

Zasad je još uvijek nepoznat uzrok požara koji  istražuje I prijedorska policija.

izvor: Kozarski