NASA će uskoro lansirati svemirsku letjelicu koja bi trebala namjerno udariti u asteroid.

Misija DART poletjet će 23. studenog na raketi SpaceX Falcon 9 iz svemirske baze Vandenberg u Kaliforniji. Nakon lansiranja u studenom NASA će u rujnu 2022. testirati tehnologiju skretanja putanje asteroida kako bi vidjela može li utjecati na nebeska tijela koja prolaze blizu Zemlje.

Stručnjaci namjeravaju pokušati skrenuti putanju Dimorphosa, satelita koji kruži oko asteroida Didimos. Ovo bi trebala biti prva stvarna demonstracija ove vrste tehnologije u ime obrane planeta, piše CNN.

NEO – objekt koji prolazi blizu Zemlje

Objekti koji prolaze blizu Zemlje (eng. near-Earth object, NEO), poput asteroida ili kometa, često projure relativno blizu našeg planeta, a mediji su skloni pretjerati s izjavama o njihovoj opasnosti samo na temelju toga što su svrstani u kategorije PHO i NEO, koje su zvučnog imena. No što te kategorije uopšte znače?

NEO je svaki objekat koji u blizini Sunca prođe na udaljenosti manjoj od 1,3 AJ (AU, astronomska jedinica). AJ označava okvirnu udaljenost Zemlje od naše zvijezde i iznosi 150 miliona kilometara. To znači da se radi o nebeskim tijelima koja će proći blizu naše planete u relativnom smislu. Na primjer, neki asteroid kategorije NEO može proći unutar udaljenosti od 6.3 miliona kilometara od naše planet, što je zapravo dosta daleko. Poređenja radi, Mjesec je od nas u prosjeku udaljen 384.400 kilometara.

Potencijalno opasan objekat (PHO) je ono svemirsko tijelo čiji je promjer veći od 140 metara i koje od Zemlje prolazi na udaljenosti 0,05 AJ (7.500.000 km) ili manjoj.

Didimos i Dimorphos

Naučnici su prije dvadesetak godina otkrili da oko asteroida kategorije NEO kruži mali satelit koji je na početku imao naziv Didimos b. Na grčkom Didimos znači “blizanac”, i snjim se htjeo opisati binarni sistem s većim asteroidom, veličine skoro 800 metara, oko kojeg kruži tijelo promjera oko 160 metara.

Kleomenis Tsiganis, planetarni znanstvenik sa Sveučilišta Aristotel u Solunu i član misije DART, predložio je da se mjesec nazove Dimorphos.

“Dimorphos znači ‘dva oblika’, a ukazivaće na status ovog objekta kao prvog nebeskog tijela kojemu je čovječanstvo značajno uticalo na oblik njegove orbite”, rekao je Tsiganis a prenosi index.hr.