Pravilnikom o tehničkim normativima za hidrantsku mrežu za gašenje požara Republike Srpske, koji je donesen prošle godine, predviđeno je da sve zgrade, odnosno stambeni objekti sa preko četiri etaže moraju imati instaliranu hidrantsku mrežu. U Prijedoru je 101 objekat koji podliježe pomenutim obavezama. Svi imaju instaliranu hidrantsku mrežu, ali samo desetak procenata je u funkciji.

Crveni soliter ima 104 stana, a hidrantska mreža nije u funkciji skoro tri decenije. Trenutno nemaju sredstava da ovaj problem riješe. „Naplativost je loša, ima stanara koji deset godina ne plaćaju obaveze. Pokušaćemo da nabavimo bar dva protivpožarna aparata“, kaže Zorica Malbašić, predsjednik Upravnog odbora Zajednice etažnih vlasnika „Crveni soliter“.

Predsjednik Upravnog odbora Zajednice etažnih vlasnika „Plavi soliter“, Dražen Ćopić ističe da je ova zgrada dobro organizovana i da stanari svoje obaveze izmiruju u velikom procentu. „Prikupljenim sredstvima osposobili smo i hidrantsku mrežu i održavamo sve ostalo“, kaže Ćopić.

S obzirom da većina stambenih objekata u Prijedoru nema funkcionalnu hidrantsku mrežu, vatrogasci kažu da bi najbolje rješenje bilo instaliranje takozvanih suvih vodova. „To bi značilo da se pred ulazna vrata stambenog objekta instalira priključak na visini između 60 i 120 centimetara, koji bi u slučaju gašenja požara, služio za punjenje cisterne. Na taj način bile bi obezbijeđene dovoljne količine vode i dovoljan pritisak za gašenje požara“, navodi Radovan Martić, v.d. starješine Teritorijanle vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor.

izvor: Kozarski