Znam da nisam ni prva, ni jedina koja vas upozorava da se čuvate kojekakvog šljama i prevaranta, ali ne pričam napamet, jer ta bagra, za razliku od mog druga penzionera, koji ujutro voli da malo dremucne, nikad ne spava. Elem, mog druga su tri puta uzastopno budili. I uz buđenje slatko nudili ručak i kontrolu zdravlja.

Trećoj, koja se predstavila kao izvjesna Vida, moj drug je rekao da je sit, da ga zdravlje odlično služi, a meni kroz priču najavio da će isključiti fiksni telefon, jer ne može više. Dakle i ranije je bilo tih poziva iza kojih stoje određene kuće koje penzionere časte, mjere im šećer u krvi i pritisak i tako sitim i zdravim, jer jedini imaju sigurna primanja uvaljuju na rate neke od svojih proizvoda.

“Gledao sam svojim očima kako ljudi kupuju neki od masažera ili nešto slično po nekoliko puta većim cijenama. Kasnije sam te aparate gledao u prijedorskim izlozima, po mnogo nižoj cijeni nego što je ona na koju su penzioneri nasjeli”, kaže ovaj prijedorski penzioner, uvjeren da ti prevaranti u svakom gradu imaju spiskove svojih potencijalnih kupaca koje upornu zovu na sve svoje prezentacije.

“Odustaju samo kad umru, pa ću zato i isključiti telefon, mada nije loše otići, ručati, pa onda odmagliti. I to sam dva puta probao. Ne treba imati griže savjesti, kao ono ručao si, pa moraš da kupiš. Ništa se ne mora, to bi mi koji živimo od penzije morali znati”, najavljuje kroz smijeh.

Razumijem ga u potpunosti, a trebalo bi da to znaju i njegovi “školski drugari”, a ako ne, bar ih je upozorio.

U Prijedoru je posljednjih dana curilo kao iz kabla. Vremenska, ali i ostale prognoze, na cijeni su nakon sušnog ljeta. A tražena roba prognozeri, posebno oni koji budućnost, kad te samo pogledaju, predviđaju do godine dana. 

Eto, meni lično bi trebala jedna od tih kratkoročnih prognoza, čisto da znam da li ću čizme, koje sam godinu dana otplaćivala u ratama kao veš mašinu, a koje su “popustile” s prvom kišom, nakon reklamacije zamijeniti za nove. Dukat bi dala da znam.

Mira Zgonjanin