Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas da sve što pravoslavni srpski narod želi muslimanima Bošnjacima i katolicima Hrvatima treba i sebi da poželi, ali da ne može da pristane na to da bilo ko dovodi u pitanje njegov identitet, “duhovni i nacionalni”, jer je to uslov za prepoznavanje onog drugog i različitog s kojim uz međusobnu razmjenu “treba da bogatimo jedni druge”.

Ako ikom želimo zlo neka bude nama. Ako želimo zlo Muslimanima Bošnjacima, neka bude nama. Ako želimo zlo katolicima Hrvatima neka bude nama. Što želimo njima neka bude i nama – napisao je na Instagramu patrijarh Porfirije, koji je danas služio liturgiju u manastiru Miloševac kod Prijedora.

On je u svojoj poruci na Instagram nalogu ”porfirije-patrijarh” još naveo da “ne možemo pristati ni na to da bilo ko dovodi u pitanje ono što mi jesmo, naš identitet, duhovni i nacionalni.

– Tek kad znamo ko smo, prepoznajemo ko je i bilo ko drugi. Tek tada moći ćemo da dijelimo svoje sa takozvanim tuđim i od njih da primamo ono što nam pružaju i tako bogatimo jedni druge – poručio je patrijarh.

U manastiru Miloševac kod Prijedora održana je danas Sveta arhijerejska liturgija, koju je zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom služio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji od juče boravi u dvodnevnoj posjeti Eparhiji banjalučkoj.

izvor: Srpskainfo