Izaslanik predsjednika Republike Srpske, Slobodan Župljanin i načelnik Kozarske Dubice, Radenko Reljić uručili su danas u ovoj opštini 28 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca sa područja Kozarske Dubice, Novog Grada i Prijedora. Posthumno su odlikovana tri borca iz Novog Grada, dva iz Prijedora i 23 iz Dubice. Jedan od njih je Đuka Mataruga. Njegova kćerka Ljiljana Garača teško je suzdržavala suze.

“Puno mi znači ovo posthumno odlikovanje, ali se osjećam kao da ga ponovo sahranjujem. Moj otac je poginuo braneći Kozarsku Dubicu, 18. septembra 1995. godine. Brat i ja smo bili punoljetni, ali smo ostali sami, jer je majka umrla još dok smo bili djeca”, kaže Ljiljana dodajući da, uprkos godinama koje su prošle, vrijeme ne može zaliječiti ovakve rane.

Od 2012. godine do danas, uručeno je 2541 posthumno odlikovanje za najčestitije sinove Vojske Republike Srpske i srpskog naroda, podsjetio je izaslanik predsjednika Republike Srpske.

“Republika Srpska godinama se u kontinuitetu opredjeljivala za veća finansijska izdvajanja, ali naravno da to nije dostiglo nivo koji ove porodice i boračke kategorije zaslužuju. To je trajan i obavezujući zadatak za sve one koji budu na vlasti u narednim godinama, neovisno od toga kojoj političkoj partiji pripadali”, smatra Slobodan Župljanin.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ove godine posthumno je odlikovala 396 boraca Vojske Republike Srpske povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, i 15. septembra, Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, na inicijativu Boračke organizacije i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a na prijedlog Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite.

izvor: Kozarski