U  Galeriji „Sreten Stojanović“, večeras je u organizaciji Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS, otvorena izložba fotografija  pod nazivom „Mi za njih“.

Autor izložbe „Mrvice od rođenja i borbe za život do odraslih ljudi“ je dječiji fotograf Lenka Keleman, koja je male heroje svojim objektivom pratila od rođenja, njihov boravak u inkubatorima, borbu za svaki novi dan, za svaki novi gram težine, borbu sa dijagnozama koje su svojstvene prijevremeno rođenim bebama, te je ove male heroje fotografisala i nakon što su svoje bitke izvojevali  i porasli.

Večerašnja izložba u Prijedoru , samo je jedna od aktivnosti Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS „Mrvice“ u manifestaciji pod nazivom „Ljubičasti novembar“ .

 „Misija Udruženja „Mrvice“, a samim tim i večerašnje izložbe je krajnje humana. Naš cilj je  da pomognemo  što kvalitetniji život prijevremeno rođenih beba, tako što njihovim porodicama pružamo podršku, informacije i pomoć koja im je potrebna. Izložbom nastojimo podići svijest kod  ljudi da vide i  znaju kroz šta majke sve  prolaze u tom periodu i sa koliko ljubavi i strpljenja one iščekuju izlazak ovih malih bića iz inkubatora“- kazala je Jelena Ćetković, članica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević je rekao, da su „Mrvice“ pravi heroji  koji zaslužuju  podršku svake lokalne zajednice. On je podsjetio  da se i Prijedor pridružio obilježavanju 17. novembra-Svjetskog dana prijevremeno rođene djece pa je tim povodom zgrada Gradske uprave  bila je osvjetljena ljubičastom bojom, koja je zaštitni znak malih heroja.

Izložba u Galeriji „Sreten Stojanović“ biće otvorena do 24. novembra.

izvor: Kozarski