Radnici Centra za socijalni rad danas su na gradskom trgu u Prijedoru dijelili promo-materijale o mehanizmima zaštite i ostvarivanju prava žrtava nasilja. U posljednjih mjesec dana, na području Prijedora izrečene su tri hitne zaštitne mjere za dva počinioca nasilja u porodici. Izrečene su mjere zabrane približavanja i udaljavanje iz stambenog objekta. Kako je rečeno, to pokazuje da sistem funkcioniše.

“Naša prva aktivnost je podjela letaka na trgu, a planirali smo i posjete mjesnim zajednicama. Ovim putem smo htjeli da informišemo javnost o mehanizmima zaštite, položaju žrtava rodno zasnovanog nasilja i načinima ostvarivanja njihovih prava”, istakla je socijalna radnica Dragana Grujičić.

Centar za socijalni rad redovno učestvuje u kampanji “16 dana aktivizma”, a svake godine je fokus na drugoj temi. Ovog puta, riječ je o promociji prava žrtava nasilja i mjerama na osnovu kojih mogu da se zaštite.

“Uvijek insistiramo na tome da žrtve prijave nasilje, a takođe je važno da one znaju svoja prava”, rekla je Sanja Topić, psiholog iz Centra za socijalni rad.

U podjeli promo-materijala učestvovali su službenici Policijske uprave Prijedor i predstavnici osnovnih i srednjih škola. Kako je rečeno, to je samo jedna u nizu aktivnosti kojima će biti obilježena globalna kampanja “16 dana aktivizma”. Ova kampanja traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

izvor: Kozarski