Čovjek je nazvao svog prijatelja i rekao: ” Majka mi je bolesna, a ja nemam novca za lijekove”. Njegov prijatelj mu je odgovorio: ” Ne brini, dragi moj prijatelju tu sam da ti pomognem. Nakon nekog vremena čovjek je nazvao prijatelja, ali je ovom telefon bio isključen. Zvao ga je desetak puta ali uzalud. Odustao je i otišao tražiti još nekoga ko bi mu mogao pomoći, ali nije nikoga pronašao… Tužan i razočaran u svog prijatelja, koji ga je napustio i isključio telefon baš kad mu je najviše trebao, došao je kući i pronašao torbu s lijekovima, blizu jastuka na kojem je ležala njegova bolesna majka. Upitao je majku šta se desilo:

“Tvoj prijatelj je došao po recepte i donio ove lijekove. Otišao je maloprije smiješeći se”. Sa suzama u očima čovjek je istrčao na ulicu tražeći svog prijatelja i kad ga je pronašao, zagrlio ga je, zahvalio mu se i upitao ga zašto je isključio telefon?

Prijatelj mu je rekao: “Nisam ga isključio, prodao sam ga da bih mogao kupiti lijek za tvoju majku!

Da li ste razumjeli što je pravo prijateljstvo? Pravi prijatelj ne sjedi skrštenih ruku i ne odmahuje glavom kad mu je prijatelj u nevolji i kada moli za pomoć… Pravi prijatelj je kao rođeni brat, otac, majka….Čuvajte i njegujte pravo prijateljstvo!