Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je u Božićnoj poslanici da je rođenje Vitlejemskog Bogomladenca središte istorije, a da je u prazničnoj radosti važno shvatiti da rađanje Bogočovjeka u skromnoj vitlejemskoj pećini poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osjećajem bratstva među ljudima.
Patrijarh je naglasio da odatle i praznična radost treba da bude hranjena plemenitošću hrišćanskog svjedočanstva, ljubavlju koja je vođena staranjem o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura, naročito u ove praznične dane, koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći time pravi mir i suštu radost.

“Priđimo jedni drugima prolazeći kroz smirenje vitlejemske pećine i osetimo da se Sin Božji rodio ne bi li nam pokazao da smo potrebni jedni drugima, Bog čoveku i čovek Bogu, prijatelj prijatelju i rod rodu, svako svakome, jer jedni bez drugih ne možemo!”, naveo je patrijarh.

NJegova svetost je napomenuo da se ne treba opterećivati pitanjem ko nam je sve bližnji, nego da se, umjesto procjene onoga šta nama drugi čine, zapitamo kome smo mi bližnji i šta za druge mi činimo.

“Budimo bližnji svakome na koga smo upućeni po meri ljubavi Hristove. Zaživi li ovo načelo ljubavi u nama, mi ćemo u svetu koji duboko vapi za ljubavlju začeti klicu spasenja i odnegovati je”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da se zapostavljanjem u sebi ljubavi Hristove pada u tragičan bezizlaz, a njenim obnavljanjem trudom i blagodaću uspinje se ka punoći života – u njoj je izvor duhovne radosti i istočnik nepokolebive moralne hrabrosti u teškim životnim iskušenjima.

“To je od davnina poznato našem narodu, koji u ove radosne dane oživljava običaj mirboženja. U porodici i susedstvu, među srodnicima i na radnom mestu, svuda gde se nalazimo, izmirenje sa Bogom i bližnjima prati iskonski pozdrav – Mir Božji, Hristos se rodi!”, naveo je NJegova svetost.

Patrijarh Porfirije pozvao je na molitvu da se ugasi neprijateljstvo među narodima, da spase ljude širom vaseljene i da svima bude milostiv i čovjekoljubiv, da bi se pokazali dostojnim predaka po tijelu i duhu, dostojnim blagoslova obećanog od drevnih proroka i datog u Bogočovjeku Hristu.

NJegova svetost je naveo da se Rođenje Hrista Spasa slavi u svijetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumijevanja, nepovjerenja i netrpeljivosti, sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma; u suštini vrhunskih vrijednosti globalnog potrošačkog mentaliteta.

Prema njegovim riječima, u svijetu stalnih promjena jedino se ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti i čini se da ljudsko društvo u osnovi više nije isto, jer naučno-tehnički doprinosi pod uticajem informacionih tehnologija teže da promijene način opštenja među ljudima povećavajući njihovu otuđenost i usamljenost.

“Sve to govori o atmosferi koju je zaista proročki opisao naš nobelovac Ivo Andrić rekavši da stvarna i najveća opasnost nije u opasnostima koje nam zaista prete, nego u strahu koji je u nama”, naveo je patrijarh Porfirije.

NJegova svetost je poručio da se u prazničnoj radosti Božićnog dana sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću upućuju očinski pozdravi i molitve za sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gdje god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji – duhovnoj i nacionalnoj kolijevci.

“Mi im poručujemo da znamo za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali da je njihova Majka Crkva sve dosad bila uz njih i da će uvek biti”, rekao je patrijarh Porfirije i istakao da su sveštenici Srpske pravoslavne crkve /SPC/ duhovno i molitveno sa svim Srbima i na svakome mjestu njihovog življenja.

NJegova svetost je sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću, uz molitvu, čestitao Božić svim ljekarima i zdravstvenim radnicima.

“Molimo se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prođe! Molimo se i da mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa, nego da imamo čvrsto poverenje u Boga, istinskog Lekara duša i tela naših, kao i da nas osećaj straha, podstaknut preporučivanom `socijalnom distancom`, ne omete u činjenju onoga što je na korist naših bližnjih i zajednice kojoj pripadamo u svakom pogledu: duhovnom, porodičnom, poslovnom”, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je ukazao da svojom intervencijom u ljudsku prirodu i nasiljem nad tvorevinom u cjelini čovjek remeti veličanstveni sklad svega što je Bog stvorio, te da je u tom smislu virus korona, kao i svaki drugi virus, “samo odraz nesagledivo dubljeg problema i pored ostalog izraz pedagoške opomene čoveku da se vrati zapovestima Božjim”.

“Jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u saglasju sa poretkom koji je Bog ustanovio, ona prestaje da biva našim miroljubivim staništem. Ona dugo pamti i trpi nepravdu, ali pre ili kasnije uzvraća udarcima. Prirodu moramo poštovati, negovati i čuvati kao najvredniji dar Božji”, naglasio je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je istakao da se smisao Božića sastoji upravo u tome da nam je Bogomladenac Hristos u događaju Svoga čudesnog rođenja jednom za svagda pružio mogućnost iscjeljenja od našeg djelovanja nalik virusu i opet jedinstvenu mogućnost iscjeljenja našeg odnosa sa Bogom, tvorevinom i ljudima.

NJegova svetost je naveo da se na spasenju roda ljudskog u Gospodu Isusu Hristu zasniva hrišćanski vijenac vrijednosti i naglasio da se ljepota i snaga današnjeg Praznika može samo čistom ljubavlju doživjeti.

Patrijarh je ukazao da odgovor na stanje koje nas danas tišti treba tražiti u riječima koje je Gospod Hristos uputio učenicima pred Svoje stradanje: “U svijetu ćete imati žalost, ali ne bojte se, ja sam pobedio svet”.

“Radujmo se, stoga, braćo i sestre, jer nam u Božiću dolazi Pobednik! Otklonimo senku straha uprkos teškoćama i sa čvrstom verom u Boga proslavimo rođenje Bogočoveka, čije nas novozavetno ime Emanuil krepi moćnim doslovnim značenjem njegovim – sa nama je Bog”, poručio je patrijarh Porfirije, koji je vjerujućim čestitao Božić tradicionalnim pozdravom “Mir Božji – Hristos se rodi!”.

Izvor:Kozarski