Tradicija koja je pauzirana jednu godinu zbog pandemije, nastavila se 2021. godine. Trojka iz bloka se na velika vrata vratila u Prijedor, a Prijedorčani su još jednom pokazali svoju humanost prema sugrađanima. Rekordna godina za grad Prijedor i prikupljenih: 45.656 KM omogućili su da se pomognu tri porodice iz Prijedora i okoline i to: porodica Đaković iz Donje Kozice izgradnjom kuće, porodica Sučević iz Japre sa kravom i poljoprivrednom mehanizacijom i porodica Aleksić iz Garevaca sa kombajnom. Ukupna vrijednost isporučene pomoći iznosi 69.724 KM.

Porodica Đaković iz Donje Kozice

Sedmočlanu porodicu Đaković iz mjesta Donja Kozica, koja teritrijalno pripada opštini Oštra Luka čine otac Marinko i majka Nikolina i njihovo petoro djece: Boško (9), Marijana (8), Milijana (7), Nikola (2) i najmlađa Slađana koja ima svega nekoliko mjeseci. Porodica je živjela u oronuloj kući bez struje i vode, staroj više od 100 godina, a nakon procjene loše stambene situacije, odlučili smo uložiti sav trud i omogućiti porodici bolji i ugodniji život.

Đakovići ispred nove kuće

Sada, nešto manje od godinu dana nakon naše posjete, teško prohodnim šumskim putem dočekala nas je porodica Đaković ispred svoje nove kuće. Zahvaljujući humanim ljudima i našim vrijednim volonterima, porodica je dočekala svog sedmog člana, bebu Slađanu u toplom domu. Utrošena sredstva za pomoć porodici iznose: 46.362,39 KM koji je uložen u radove i opremanje kuće: novo prizemlje koji se sastoji iz dnevne sobe sa kuhinjom i trpezarijom, dječije sobe, kupatila i ostave, urađeno potkrovlje sa grubim radovima, nova fasada na kući sa izolacijom, izgrađene nove stepenice, te novi namještaj (dva kreveta na sprat dječiji krevetac, dva ormara, trpezarijski sto i šest stolica, kuhinja, ugaona garnitura i klub sto) i bijela tehnika (zamrzivač, frižider, štednjak, peć na drva i veš mašina). Prostorije ove kuće su spremne da u njima odzvanja dječiji smijeh kroz igru.

Porodica Sučević iz Japre

Porodica Sučević iz Japre

Porodica Sučević iz Japre je druga porodica kojoj smo pružili adekvatnu pomoć ove godine. Osmočlana porodica koju čine otac Boro, majka Dragana, pet djevojčica: Danijela (14), Božana (12), Kristina (11), Marija (9) i Milica (7) i mali domaćin koji nas je dočekao Danijel (5) ne odustaju bez borbe. Vrijedna porodica Sučević se bavi poljoprivredom, a od toga uspijevaju da prežive pa smo im kupili potrebne poljoprivredne priključke: razgrtač za đubre, kosu, prikolicu za traktor i plug, te kravu koja je bila steona, a prilikom naše završne posjete njihov stočni fond je već bio uvećan za jedno tele. Vrijednost pomoći je iznosila: 11.380 KM.

Skromnost koja se osjećala u pogledima djece i zahvalnih roditelja je motivacija koju dobijemo na kraju svake humanitarne akcije koja se završi sretnim krajem. Želimo im nastavak uspješnog timskog rada koji smo zatekli u tokom posjete!

Porodica Aleksić iz Prijedora

porodica Aleksić iz prijedorskog naselja Garevci

Treća porodica za ovu godinu koja je pomognuta je porodica Aleksić iz prijedorskog naselja Garevci. Otac porodice Goran i majka Slobodanka imaju četvoro djece: tri kćerke – Božana (16), Bojana (10), Slađana (7) i sina Radovana (8). Jedan traktor im je omogućavao zarađivanje nadnice sa kojom su pregurali mjesec po mjesec. Moramo da napomenemo da smo ove godine pored turnira Trojka iz bloka, organizovali i turnir Bilijar iz bloka za porodicu Aleksić, a koji su organizovale i priredile njihove komšije. Porodici je kupljen kombajn sa kojim će moći vršiti žetvu, a sredstva utrošena za pomoć Aleksićima iznose: 12.000 KM.

Još jednu godinu smo priveli kraju kao i sve humanitarne akcije. Ni ovu godinu nismo stali, u svakom gradu smo povećali broj volontera, a samim tim broj događaja i skupljenih sredstava.

Našim volonterima svake godine rastu ambicije za pomoć ugroženim porodicama. Motivacija su nam djeca jer oni su naša budućnost. Pozovimo i danas broj 17763 i pokažimo humanost!

Srbi za Srbe