Hrvatska policija i inspekcija identifikovali su neobičnu zvijer koja se pojavila na snimcima iz opštine Dvor na granici Hrvatske i BiH.

U dopisu inspekcije, koji je pored Hrvatskog lovačkog portala, dobilo i nekoliko drugih hrvatskih medija, navodi se da su nakon što ih je policija obavijestila kako je puma snimljena, pregledali te snimke i obavijestili opštinu Dvor na Uni, lovce i udruženje koje brine o životinjama kako u njihovom području luta puma.

Međutim, životinja na snimcima uopšte ne izgleda kao ta divlja zvijer.

Državni inspektorat Hrvatske navodi da ih je lokalna policija iz mjesta Gvozd obavijestila da su nadzorne kamere MUP-a na lokaciji Donji Žirovac (Dvor) u blizini granice sa BiH snimile divlju životinju – pumu.

– Radi se o području na kojem je evidentirano devet vlasnika farmi domaćih životinja i nema evidentiranih uzgoja divljih životinja. Takođe, smatram da na navedenom području nema ni osoba koje bi držale divlje životinje/pume u zatočeništvu. Djelatnici PP Gvozd u kontaktu s graničnom policijom BIH dobili su informaciju da su isti prije nekoliko dana zatekli na drveću raskomadane dijelove ovaca, što se može dovesti u vezu sa snimljenom pumom – stoji u dopisu, prenosi Јutarnji list.

Veterinarska inspekcija, stoji dalje, nije primila nikakve informacije o napadu te divlje životinje na domaće.

Međutim, podsjećaju na Zakon o zaštiti životinja, koji je propisao postupanje s divljom životinjom pronađenom van prirodnog staništa tako da se osigura njeno vraćanje u prirodno stanište, ako je moguće, zatim da se nudi najbližem zoološkom vrtu koji je opremljen za njeno primanje.

– Dobio sam fotografiju životinje. Premda je pomalo mutna, čini mi se da je to pas u tipu srednjoazijskog ovčara. Postoji mogućnost da neko ima pumu koja je pobjegla, naravno, ali u prirodi ne postoje puma bijele boje – rekao je upravnik Zoološkog vrta Zagreb Damir Skok kojeg je Јutarnji list pitao hoće li ovu pumu, ako je ulove, primiti u ZOO vrt.

Skok kaže kako mu se čini da za tim neće biti nikakve potrebe.

izvor: Jutarnji list