Mart važi za mjesec kad se bilježi najviše požara na otvorenom, a neobičajeno toplo vrijeme vatrogascima je stvorilo dosta posla već u februaru. U Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici Prijedor ističu da su ove godine imali već pet šumskih požara i dva požara niskog rastinja. Posljednji takav zabilježen je u Miskoj Glavi, gdje je gorjelo nisko rastinje, a vatra je zahvatila i dalekovodni stub, što je posao vatrogascima učinilo komplikovanijim.

Ukoliko se već mora vršiti paljenje korova ili biljnog otpada, za to se treba adekvatno pripremiti, upozoravaju vatrogasci. Prije svega, ako se planira spaljivanje veće količine otpada, treba obavijestiti vatrogasce od kojih građani na revers mogu uzeti naprtnjače s vodom. I naravno, dobiće savjet kako to uraditi na bezbjedan način. Između ostalog, da ne pale vatru na rastojanju manjem od 200 metara od ruba šume ili 30 metara od zapaljivih objekata, niti da zakrčuju prilaze vatrogasnim vozilima.

Vatrogasci upozoravaju da su predviđene i novčane kazne, ukoliko pojedinac uzrokuje požar od 100 KM do 1.000 KM, kažnjivo je i spaljivanje veće količine otpada ukoliko se o tome ne obavijesti nadležna vatrogasna jedinica.

izvor: Kozarski