Foto: THINKSTOCK

Ni Stephen Hawking nije podržavao ovu ideju još 2010. godine, smatrajući da komunikacija između dviju civilizacija koje nisu na istom nivou tehnološkog napretka najčešće ne ispadne dobro za grupu koja je manje napredna. Naučnici iz Oxforda upozorili su kako bi plan NASA-e da lokaciju Zemlje prenesu porukom u svemir mogao izazvati napad vanzemaljaca.

Ranije su naučnici u NASA-i u svemir poslali poruku pod nazivom ”Svjetionik u svemiru” kako bi stupili u kontakt s vanzemaljcima. Već je ranije, 1974., emitovana i poruka Arecibo, a ova ažurirana verzija poruke sadržavala bi osnovne matematičke i fizičke koncepte kojima bi se uspostavio univerzalni jezik, kao i informacije o biohemijskoj kompoziciji života na Zemlji. Poruka sadrži i lokaciju Zemlje, kao i podatke o Zemljinoj površini i ljudima.

Viši istraživač na Institutu za budućnost čovječanstva u Oxfordu Anders Sandberg upozorio je kako je dijeljenje takvih informacija veliki rizik, prenosi Telegraph.

– Iako postoji mala vjerojatnost da će takva poruka doprijeti do vanzemaljaca, mogla imati veliki utjecaj koji se treba shvatiti ozbiljno – upozorio je.

Sveukupno, rizik i potencijalna korist su maleni, smatra Sandberg. Uzimajući u obzir sve prepreke s kojima bi se ta poruka susrela, i vrlo naprednoj civilizaciji ona bi vjerojatno samo zvučala kao razglednica na kojoj piše: ”Volio bih da si ovdje.”

Stephen Hawking, britanski teorijski fizičar

Već su ranije slane poruke u svemir, stoga Sandberg napominje kako je moguće da ”vanzemaljci već sada dobijaju razne poruke koje su poslane iz cijelog niza razloga.” Osim Sandberga, postoji još istraživača koji dijele isto mišljenje, među kojima je bio i Stephen Hawking.

Toby Ord s istog Instituta slične je argumente iznio i u knjizi objavljenoj 2020. godine, a u kojoj je istakao kako bi ova ideja prije realizacije trebala proći kroz javnu raspravu, smatrajući da bi i pasivne vanzemaljske civilizacije mogle biti opasne te da bi nas poruka mogla izložiti opasnosti.

– Ove opasnosti su malene, ali su slabo shvaćene i još se njima dobro ne upravlja – kazao je.

Kako je napisao, ”glavno pitanje jest taj omjer između miroljubivih i neprijateljskih civilizacija”. “Imamo jako malo podataka s time u vezi, ne postoji ni koncenzus među naučnicima. S obzirom na sve potencijalne rizike, ovo mi ne zvuči kao situacija u kojoj bismo trebali poduzeti aktivne korake”, napisao je Ord.

Ni Stephen Hawking nije podržao ovu ideju još 2010. godine, smatrajući da komunikacija između dviju civilizacija koje nisu na istom nivou tehnološkog razvoja najčešće ne ispadne dobro za grupu koja je manje napredna.

– Moramo pogledati sami sebe kako bismo uvidjeli da ”inteligentan život” nije nešto s čime se želimo sresti – kazao je, aludirajući na dolazak prvih Europljana u Ameriku.