Od iduće godine svaki ulazak u Hrvatsku iz BiH koštaće sedam evra

0
2825

Zbog uvođenje sistema ETIAS za svaki ulazak u EU moraće se podnijeti elektronski zahtjev koji će koštati 7 evra, a obrada zahtjeva će trajati od nekoliko minuta, pa čak i do 30 dana. To će važiti i za državljane Srbije, Crne Gore i Kosova.

“Putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko web stranice ili mobilne aplikacije. Ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta te za njega ne bi trebala biti potrebna nikakva dokumentacija osim važećeg pasoša. Ako osoba ne može podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina moraće elektronski platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu”, stoji na službenoj stranici EU-a u BiH.

Takođe, navodi se da za elektronske načine plaćanja uzeće se u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima, koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja.

Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći preći granica u najvećem broju slučajeva biće izdano za svega nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a rijetko zbog dodatne provjere dozvola se može čekati do 30 dana, naveli su iz Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH, prenosi RTL.

Podnosilac se može i žaliti ako dobije odbijenicu. Ipak, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu, dok ostali građani trebaju.