U holu Gradske uprave Prijedor večeras je otvorena humanitarna izložba polaznika škole slikanja akademskog slikara Borisa Eremića.

Riječ je o deset radova isto toliko polaznika koje su ih poklonili sa željom da budu prodate i novac uručen nekome kome je u ovom trenutku najpotrebniji.
– Deset mladih autora, najtalentovanije djece iz oblasti likovne umjetnosti u našem gradu su u saradnji sa mnom i Gradskom upravom odlučili da poklone svoje radove u humanitarne svrhe – potvrdio je novinarima Boris Eremić.
On je dodao da je riječ o deset slika i deset različitih tehnika polaznika škole slikanja koja postoji već 12 godina kroz koju je prošlo preko 1.000 učenika i preko 100 je završilo studije slikarstva ili arhitekture.
“Jednoglasno su odmah prihvatili ovu akciju i ovo je jedan jako lijep način da tim mladih ljudima damo na značaju da i oni mogu da učestvuju u javnom životu i u okviru ovakvog humanitarnog gesta”.
Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica je pozdravila ovu akciju, budući da će prilog od prodaje slika biti namijenjen nekoj od proodica iz boračkih kategorija.
– Posebno se zahvaljujem ovoj Gradskoj upravi , ovim mladim ljudima koji su na njenom čelu i ovo je jedno stvarno divno i humano djelo – rekla je Karlica.
Lara Petrović, kao jedan od autora na ovoj izložbi, je novinarima izjavila da školu slikanja pohađa već šest godina i da joj je veoma drago što je na ovaj način doprinijela ovoj humanitarnoj akciji.
Otvaranju izložbe su prisustvovali predstavnici javnih ustanova i preduzeća grada i pored gradonačelnika i oni su se odlučili za kupovinu svih izloženih slika, čime su doprinijeli da se prikupi 2.000 KM koje je biti donirane u humantirane svrhe. Izložba je organizovana kao dio programa obilježavanja Dana grada 16.maja do kada će i biti otvorena, a onda će radovi biti uručeni kupcima slika.

prijedorgrad.org