Povodom 12. maja, Dana Rudarskog fakulteta i 25 godina rada ove visokoškolske ustanove, danas je organizovana svečana dodjela diploma svršenim studentima prvog i drugog ciklusa studija. Među sedam studenata koji su dobili diplome bili su Dejana Aničić i Stefan Usorac. Kako kažu, mnogo truda i rada uloženo je tokom studiranja, ali zvanje koje su stekli na ovom fakultetu, biće im od velikog značaja u narednom periodu.

Gostujući profesor na Rudarskom fakultetu, Aleksandar Ganić iz Beograda, istakao je da su prijedorski studenti jedni od boljih, a to pokazuju i u praksi.

”Studenti ovdje su i kao studenti u Beogradu. U principu se ne razlikuju. To su divna djeca i dobri ljudi. Povratna informacija jeste da su oni koji su se zaposlili u struci vrlo uspješni inženjeri, što znači da se ovdje školuju kvalitetni kadrovi koji će sutra nositi rudarstvo i geologiju i u BiH i u RS”, dodao je Ganić.

Za četvrt vijeka, Rudarski fakultet upisalo je oko 450 studenata, a njih 165 je diplomiralo. Rudarstvo i geologija su struke budućnosti, smatra dekan ove ustanove.

“Globalna kretanja posljednjih mjeseci praktično ukazuju na to da mineralna sredstva i sirovine mogu samo dobiti na značaju i da će taj rastući trend biti uočljiv za minimum narednih tri do pet godina”, istakao je dekan Vladimir Malbašić.

Rudarski fakultet u Prijedoru osnovan je 1997. godine kao Odsjek Tehnološkog fakulteta, a od 2009. godine je posebna organizaciona jedinica Univerziteta u Banjoj Luci.

izvor: Kozarski