Nakon konstatacije da je situacija u Republici Srpskoj stabilna i da nema povećanja zaduženosti, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je jednokratnu pomoć od sto maraka demobilisanim borcima, penzionerima i mladima od 18 do 30 godina.

„Svaka pomoć demobilisanim borcima dobro dođe i u njihovo ime zahvaljujem se na ovakvoj inicijativi. To je dobro, ali sistemski se mora rješavati status demobilisanog borca, a to se mora riješiti samo preko mjesečnog boračkog dodatka“, kategoričan je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Zbog godina i često narušenog zdravlja, penzioneri su najugroženija kategorija stanovništva i svaka pomoć im je od velike koristi. Slobodan Brdar, predsjednik Udruženja penzionera Prijedora, kaže da je dobro i korisno kada se penzionerima daju jednokratne pomoći, ali i dodaje da će sredinom avgusta tražiti novo povećanje penzija, kako bi se ublažilo siromaštvo ove populacije.

U Omladinskom savjetu Prijedora podržavaju inicijativu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, naglašavajući da su odgovorna politika i ekonomska održivost najbolji put da mladi ne napuštaju zemlju.

„Smatramo da su institucije RS i ovaj put pokazale i dokazale značaj mladih ljudi, prije svega tako što brinu o ekonomiji, stabilnosti i prosperitetu mladih“, ističe Bojana Sučević, sekretar Omladinskog savjeta Prijedor.  

Prema najavama, jednokratna pomoć trebalo bi da bude isplaćena do kraja trećeg kvartala, za što bi iz republičkog budžeta trebalo da bude izdvojeno oko 50 miliona maraka. Inicijativu za dodjelu jednokratne pomoći penzionerima, demobilisanim borcima i mladima od 18 do 30 godina podržao je i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

izvor: Kozarski