Međunarodni dan Muzeja obilježava se nizom aktivnosti. Sve je počelo istorijskim časom ”O postanku Prijedora”, zatim je nastavljeno obilaskom značajnih istorijskih lokacija u našem gradu, pokaznom radionicom ženskog ručnog rada, te predavanjem o temi arheološkog lokaliteta Donja Kozica.

”Riječ je o nekropoli iz kasnog bronzanog doba koja se nalazi u neposrednoj blizini Gradine višeslojnog naselja iz perioda praistorije, antike i kasnog srednjeg vijeka”, rekla je Daniela Radosavac, kustos arheolog u Muzeju Kozare.

Marija Radaković viši kustos etnolog Muzeja Kozare istakla je da kroz radionicu ”Narodne rukotvorine” žele da djeci prenesu znanje o ženskom ručnom radu.

”Uvijek je dobro da se ponovi i da neko nauči. Naravno, postoji neka indicija da ćemo to organizovati više puta, a ne samo za Dan Muzeja. Šteta da to djeca ne nauče. Nikad se ne zna kad će nešto od tog znanja da im treba”,rekla je Radosavac.

Iz Muzeja Kozare ističu da ove godine imaju veći broj aktivnosti koje se realizuju povodom Međunarodnog dana Muzeja. Jedna od njih je i predstavljanje prijedorskog Muzeja u Kulturnom centru Novi Sad.

”Naš kustos je tamo otvorio izložbu koja je posvećena istoriji slikarstva na području grada. Takođe, kustosi koji danas učestvuju u realizaciji sadžaja za Međunarodni dan Muzeja već sutra i prekosutra idu u Novi Sad gdje će imati promocije i predavanja”, dodaje Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare.

Pored stalnih postavki u ovoj kući kulture, posjetioci mogu pogledati i istorijsku izložbu “Obruč sjećanja 1942-1972-2022”.

izvor: Kozarski