Vasilije Rakanović, učenik Muzičke škole “Savo Balaban”, održao je večeras svoj prvi solistički koncert. Gitaru svira sedam godina, a kaže da se za ovaj instrument odlučio prvenstveno zbog rok muzike. Sada se uglavnom bavi klasičnim repertoarom.  

“Poseban je osjećaj imati svoj solistički koncert. Nadam se da je ovo tek prvi u nizu. Pripremao sam repertoar skoro godinu dana. U tome mi je veoma pomogao profesor Dragan Marinković, koji mi je bio i nastavnik u osnovnoj školi”, rekao je Rakanović koji je završio prvi razred Srednje muzičke škole. Osvojio je prvu nagradu na republičkom takmičenju u Banjaluci te drugu na međunarodnom takmičenju u Bijeljini.

“Vasilije je vrijedno radio u toku ove školske godine, dosta je nastupao, išao na takmičenja i ovo bi sad bila svojevrsna kulminacija, odnosno sažetak našeg dosadašnjeg rada”, rekao je profesor Marinković.

Gošća na koncertu bila je desetogodišnja Lana Abaza.

“Gitaru sviram oko dvije godine. I ranije sam nastupala na koncertima, ali ovo mi je prvi put da sam gost na koncertu. Osvajala sam nagrade na republičkim takmičenjima, ali važno je redovno vježbati. Inače dva do tri puta dnevno sviram gitaru”, rekla je Lana koja je na koncertu u Galeriji “Sreten Stojanović” izvela Praljakove “Varijacije”. Repertoar Vasilija Rakanovića obuhvatao je filmsku muziku iz “Šindlerove liste” i “Lovca na jelene”, varijacije Fernanda Sora, Puholovu “Svitu”, Lobosov “Prvi preludijum” te druge kompozicije.

izvor: Kozarski