Ugasila se škola u Gornjem Jelovcu/ustupljena fotografija

Poslije 99 godina, škola u Gornjem Jelovcu kod Prijedora, je ugašena. Otišla je posljednja generacija učenika zajedno sa učiteljem a njih u selu nema više ko da naslijedi.

Učitelj Draženko Zurnja podijelio je, posljednjih put u ovoj školi đačke knjižice i svako od njih otišao je drugim putevima.

Miroslav Mićko Prodan, član Zavičajnog društva “Patrija Jelovac” iz Prijedora, došao je na ovaj rastanak i uručio poklone i pisma zahvalnosti učenicima, Jovani Lukić, Nikolini Tubin, Milanu Cvijiću i Živku Šipki, učitelju Draženku i vjeroučitelju Željku.

Miroslav Prodan uručio poklone i pisma zahvalnosti učenicima

To je pobudilo sjetu među mještanima ovog, nekada brojnog potkozarskog sela. Oni prepričavaju srećnija vremena, kada je ovdje, svaka kuća bila puna a dječja graja odzvanjala svuda.

Škola u Gornjem Jelovcu, u novije vrijeme područno odjeljenje prijedorske Osnovne škole “Petar Kočić“, osnovana je 1923. godine. Prvi učenik iz Gornjeg Jelovca, koji je zajedno sa učenicima obližnjih sela kročio u novu školu je Rade (Stevo) Bokan, zapisano je u ljetopisu.

U Drugom svjetskom ratu škola nije radila tri godine. Poslije rata, nastava je organizovana u kućama Rade Macure, potom Nikole Kačavende i u kući Boje Cvijić.

U zgradi Zemljoradničke zadruge nastava je organizovana od 1954. do 1968. godine. Tada je školska zgrada, oštećena u ratu, obnovljena.

Ova škola je, podsjeća Mladen Prodan, iznjedrila doktore nauka, magistre raznih specijalnosti, ljekare, inženjere, ekonomiste, nastavnike i mnoge druge stručnjake.  

– Planirali smo da 2023. godine proslavimo vijek rada i postojanja škole u našem selu. Međutim, u tome nas je preduhitrilo njeno gašenje, zbog manjka učenika. Zato smo veoma žalosni jer, u kojem selu se ugasi škola, tu ni sela neće uskoro biti – kazao je Prodan za Srpskainfo.

Prodan je, tom prilikom, na rastanku sa poslednjom generacijom, rekao, u ime mještana, da želi sreću i uspjeh učenicima, u nastavku školovanja, ali ih je zamolio da ne zaborave svoju školu, selo i kraj u kojem su rođeni, da češće pomisle na svoje pretke i tragičnu istoriju.

– Iz Gornjeg Jelovca su, dva borca od trideset i šest učesnika Prvog svjetskog rata, učestvovala u proboju Solunskog fronta. U istorijskim knjigama zabilježena su imena 59 boraca NOR-a i 103 pripadnika Narodno-oslobodilačkog pokreta. Iz Jelovca je u drugom svjetskom ratu ubijeno 626 civila, među kojima 267 djece do 15 godina. Oni su, većinom likvidirani u logorima NDH ili na kućnom pragu. U poslednjem ratu, iz ovog sela poginulo je 20 boraca Vojske Republike Srpske – kazao je Mladen Prodan.

Ovi podaci jasno ukazuju zašto se ugasila škola u Donjem Jelovcu i šta su uzroci nestajanja srpskih sela u Potkozarju.