Vitezovi, srednjovjekovne dame pa čak i jedan viking, nesvakidašnji je prizor u kome su danas uživali prijedorski mališani. Sve u okviru manifestacije “Dječiji viteški dani”, koji su danas počeli u parku na Pećanima. Zanimljivo je bilo djeci, ali i odraslima.   

“Dovela sam kćerkicu Lanu da se igra i druži. U posljednje vrijeme, veoma lijepe stvari se dešavaju u našem gradu”, rekla je Snježana Banović.

Preciznost i oštrinu oka, posjetioci su mogli da provjere gađajući metu lukom i strijelom, ali i vikinškim sjekirama, koje izrađuje viking iz Tomislavgrada, Stipe Pleić Flik, poznat i pod imenom Ragnar Kavurson.

“Bavim se izradom vikinških sikira i ostalih predmeta iz vikinške svakodnevnice. Ovdje sam došao da predstavim svoju radionicu bacanja sikira. Inače vodim prvi klub bacača sikira u BiH i želim da popularizujem taj sport”, ističe Pleić.

Ove godine rekviziti su, između ostalog, obogaćeni srednjovjekovnim ringišpilom, sastavljenim od drvene konstrukcije, a umjesto plastičnih sjedala, poslužile su prućane korpe. Svi sadržaji bili su u svrhu aktivne igre i razvijanja dječijih vještina, što je u eri informacionih tehnologija i ovisnosti o internetu veoma važno, poručuju iz Udruženja građana “Rusag”, koje već četvrtu godinu organizuje ovu manifestaciju.

“Želja nam je da djeci dočaramo period srednjeg vijeka, a ujedno tražimo od njih da budu aktivni, da se igraju, da ne sjede za telefonom, nego da se kreću i zabavljaju”, rekao je Mladen Ćikić, predsjednik Udruženja građana “Rusag”. On je podsjetio mališane da i sutra, od 11 časova, na Pećanima mogu uživati u “Viteškim danima”. Ova manifestacija organizovana je u okviru “Prijedorskog ljeta kulture”.

izvor: Kozarski