Renato Kukavica je juče oko 14 časova u Uni, u Ravnicama gdje inače peca svaki dan, ulovio soma teškog 35,6 kg što mu je najbolji ulov za 15 godina koliko se bavi ribolovom, prenosi Radio Novi Grad.

– Borba je trajala oko pola časa. Vidio sam da se radi o velikom somu ali nisam znao koliko velikom. Kad sam ga uspio izvući van i izmjeriti. Bio je težak tačno 35, 6 kg i dug 178 centimetara – pojašnjava Kukavica.

Priča da mu je dva dana prije ovog  ulova, som na istom mjestu potrgao pribor ali nije uspio da ga izvuče.

– Kupio sam novi pribor i ponovo na Unu i isplatilo se. Ribu sam podijelio – priča Kukavica.

Predsjednik Skupštine Sportskog ribolovnog udruženja Novi Grad Edib Džaferbegović rekao je  da je potrebno oko 20 godina da bi som imao težinu oko 30 kilograma budući da živi u hladnoj vodi i sporije raste.

Džaferbegović kaže da je  kod Novog Grada prije 40 godina upecan som od 87 kilograma a prije sedam godina težine 40 kilograma.

“Postojanje kapitalaca govori da se dobro gazduje, obnavlja se riblji fond. To je rezultat rada Udruženja i ribolovaca. U našim rijekama obitava oko 30 vrsta ribe što je bogatstvo koje treba čuvati”, rekao je on i dodao da je i Kukavica član Skupštine Sportskog ribolovnog udruženja Novi Grad.

Džaferbegović kaže da su prošle godine organizovane četiri akcije poribljavanja rijeka Une, Sane, Japre i Vojskove.

Ove godine takođe je planirano poribljavanje svih vodotoka kad se za to steknu uslovi, sada je nizak vodostaj.