U Svodni kod Novog Grada, gdje je hrvatska avijacija u avgustu 1995. godine gađala kolonu izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, danas je služen pomen, položeno cvijeće i prislužene svijeće kod spomen-krsta podignutog za šest stradalih civila.
Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da očekuje će apelacioni sud odlučiti da se hrvatskim pilotima, koji su bombardovali izbjeglice, sudi u odsustvu.

“Čekali smo sve ove godine da Beograd, Srbija nekog optuži za zločin nad Srbima u `Oluji`. To je prva optužnica koja još nije spremna za suđenje”, pojasnio je Štrbac.

On je rekao da je optužnica potvrđena, te da je odbrana podnijela žalbu.

“Vjerujem da će apelacioni sud odlučiti da im se sudi u odsustvu. To je način da se iskaže pijetet prema žrtvama u Svodni i na Petrovačkoj cesti”, istakao je Štrbac.

On je rekao da su predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković juče bili saglasni da ne priznaju beogradsku optužnicu.

“Pa ko ih pita da li priznaju. Nikakav pijetet ne pokazuju prema žrtvama. Oni samo brane svoje ljude, svoje pilote, a ni trunka empatije za pobijenu djecu i starce”, naglasio je Štrbac.

Viši sud u Beogradu potvrdio je u junu ove godine optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog ratnog zločina nad srpskim civilima tokom akcije “Oluja” 1995. godine.

Četiri hrvatska pilota optužena su da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje dvije kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

U tim je napadima je bilo 13 žrtava, te 24 ranjenih.

Optužnica je 31. marta podignuta protiv pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca /67/ iz Ptuja, Zdenka Radulja /69/ iz Osijeka, Željka Jelenića /69/ iz Pule i Danijela Borovića /64/ iz Varaždina.

Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u agresiji Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu, kada je protjerano više od 220.000 Srba iz Hrvatske, a pobijeno oko 2.000, danas je u Novom Gradu počelo parastosom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Prislužene su i svijeće prema “mostu spasa” na rijeci Uni, preko kojeg je u avgustu 1995. godine prešlo je 100.000 izbjeglih iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

Izvor:Kozarski