Privredno-tirstičkim predstavljanjem Inđije i Prijedora danas je nastavljena manifestacija “Dani Inđije”, koja se ove godine održava prvi put u okviru “Prijedorskog ljeta kulture”.
Planirano je da se ova prezentacija održava danas i sutra od 9.00 do 20.00 časova u parku pored rudničke direkcije, ali je zbog loših vremenskih uslova dijelom izmještena u Galeriju “Sreten Stojanović”.

Direktor Turističke organizacije opštine Inđija Milan Bogojević zahvalio je domaćinima za trud da se gosti iz Inđije predstave u najboljem svjetlu – od malih proizvođača hrane i pića, preko rukotvorina, do škole vina sa sremskim somelijerom.

“U Inđiji imamo 30 vinarija po čemu postajemo, onako, poprilično sila u Srbiji”, rekao je Bogojević novinarima u Prijedoru.

On je najavio da će najpoznatiji inđijski muralista i jedan od najboljih u Jugoistočnoj Evropi Dejan Ivanović Vuper oslikati mural koji će biti poklon Inđije Prijedoru.

Bogojević je otkrio da će se na tom muralu nalaziti brat i sestra, Prijedor i Inđija.

“Na muralu će biti zagrljeni i sjede na jednom ambijentu tipičnom za Vojvodinu i Srem, a to je polje pšenice”, pojasnio je Bogojević.

On je najavio nastup pop-rok grupe “Kaversi” iz Inđije.

“Ono što je u materijalnom smislu najveće je da je opština finansirala film `Lihvar` koji su radili režiser i producent iz Inđije, te najveći broj glumaca, oko 70 odsto, iz Inđije od kojih su neki prvi put na filmu”, dodao je Bogojević.

Bogojević je istakao da je ponosan na razmjenu djece na kojoj je radio se prethodnim gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem i da je ove godine po 30 najboljih đaka završnih razreda osnovne škole provelo po sedam dana u uzvratnim posjetama.
“Mislimo da je to najznačajnije jer je takva saradnja zalog za budućnost”, poručio je Bogojević.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora Danijel Egić rekao je da je ovo uzvratna posjeta gostiju iz bratske Inđije i da zajedno sa gostima danas i sutra svoje proizvode izlažu i prijedorska poljoprivredna gazdinstva.

“Morali smo dio prebaciti iz parka u Galeriju i pozivmao ljude da dođu jer je važno da ovo vide”, poručio je Egić.

Goran Dabić, pčelar iz Inđije, kaže da u toj opštini djeluje Udruženje “Roj”, koje okuplja 104 pčelara i da su njihovi proizvodi višestruko nagrađivani.

“Prvi put smo u Prijedoru. Očekujemo da proširimo saradnju, da razmenimo iskustva. Svest o značaju pčelinjih proizvoda u Srbiji je veoma niska, a meni su pomogli u rešavanju zdravstvenog problema. Zato to pokušavamo približiti potrošačima”, rekao je Dabić.

U nastavku manifestacije “Dani Inđije”, za večeras u 19.00 časova planirana je projekcija filma “Lihvar” u kinu “Kozara”, za šta je ulaz besplatan, a za 21.15 časova najavljena je vinska radionica somelijera Željka Bohinca u Galeriji “Sreten Stojanović”.

Za 22.00 časa planiran je nastup benda “Kaversi” ispred Galerije.

Za sutra u 16.00 časova previđeno je predstavljanje murala autora Dejana Ivanovića Vupera na bočnom zidu zgrade Pošte u centru grada.

Izvor: Kozarski