Jubilarni 50.Književni susreti na Kozari nastavljeni su danas “Malim poetskom časom na Paležu”, mjestu pod planinom Kozarom, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pred 900 preživjelih partizana nakon bitke na Kozari pročitao svoju poemu “Stojanka majka Knežopoljka”.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović izjavila je da je ovo mjesto gdje su učesnici Susreta došli da odaju počast Skenderu Kulenoviću.

“Mi tradicionalno svake godine na ovom mjestu polažemo vijenac i odajemo počast Skenderu Kulenoviću i dajemo na značaju i tom istorijskom momentu odakle je sve počelo kada govorimo o književnosti i Književnim susretima”, rekla je Kasalovićeva.
Na Paležu je danas bio i pjesnik Dalibor Mirosav iz Ševarlija kod Kozarske Dubice koji je prvi put bio na Paležu i govorio sovje stihove.
” Ovo je za mene izuzetno važno budući da mi u književnosti moramo da budemo oslonjeni na tradiciju da bismo mogli i kao pojedinci da dajemo svoj doprinos njenom trajanju”, rekao je Mirosav.
Suzana Stupar, prijedorski pjesnik i književnik, bila je više puta na Paležu.
” Meni je ovaj ambijent jako drag, lijepo se osjećam ovdje gdje je Skender Kulenović prvi put pročitao svoju Stojanku majku Knežopoljku okupljenim partizanima, izmučenim od borbi po ovoj našoj Kozari”, istakla je Stupareva.
Ona je na ovom poetskom času govorila stihove svojih pjesama “Moja Kozara” i “Spasavanje svjetlosti”.

“Meni je jako značajno biti ovdje i ratna tematika ne može da zaobiđe ni našu poeziju ni našu književnost iz razloga što smo često u tim nekim previranjima i ratovima svakih 50 godina i uvijek je to razlog da se to zabilježi na neku stranicu istorije naše, ako to bolje radi od pjesnika i književnika.”, dodala je Stupareva.
Na spomeniku na Paležu, podignutom 1982. godine, piše: “Poslije njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru 19. avgusta 1942. godine, na ovom mjestu stajalo je u stroju 900 preživjelih boraca Kozarskog partizanskog odreda. Nakon smotre borac i pjesnik Skender Kulenović pročitao je pred strojem svoju poemu Stojanka majka Knežopoljka”.
Bogat program 50. Književnih susreta na Kozari nastavlja se u utorak 13.septembra kada će u Gradskoj čitaonici od 19:00 časova biti održana promocija djela “Knjiga sjećanja” čiji je odgovorni urednik Tanja Tuleković, direktor JU Spomen-područje “Donja Gradina”.

prijedorgrad.org