Šest pjesnika iz Banjaluke, Gradiške, Kostajnice, Prnjavora, Novog Grada i Prijedora učestvovalo je na “Večeri krajiških pjesnika” u prijedorskoj galeriji, kojom su večeras počeli 50. “Književni susreti na Kozari”. Autori različitih generacija i književne zrelosti, složni su u ocjeni da je čast biti dio ove prestižne manifestacije.

“Nisam ranije učestvovao na ‘Književnim susretima’, ali sam poštovalac književnosti Skendera Kulenovića. Specifično je da je kritičar koji je ocjenjivao moju posljednju knjigu, ‘42 varijacije’, prepoznao određeni uticaj Kulenovića na moju poeziju, tako da mi je zadovoljstvo što sam dio programa jubilarnih Susreta”, rekao je Danijel Gatarić, književnik iz Prnjavora.

Prijedorska pjesnikinja Suzana Stupar govorila je stihove iz pjesme „Moja Kozara“.  

“Za mene je `Veče krajiških pjesnika` nešto novo. Drago mi je da učestvujem i sve pohvale organizatorima”, rekla je Stupareva.

Neda Gavrić, novinar i književnik iz Banja Luke, po prvi put učestvuje na “Književnim susretima na Kozari”, a na “Večeri krajiških pjesnika” predstavila se rodoljubivom i ljubavnom poezijom.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da budem dio ove manifestacije, na kojoj su uvijek bila prisutna velika književna imena”, istakla je Gavrićeva.

Poetskoj večeri u Galeriji “Sreten Stojanović” prisustvovala je i načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora, Monja Kasalović.

“Ovim programom započinjemo ‘Književne susrete na Kozari’. Zahvaljujem se svim našim pjesnicima iz potkozarskog kraja, grada Prijedora i ostalih gradova saorganizatora koji su ovdje i daju svoj doprinos jubilarnim Susretima”, rekla je Kasalovićeva.

U okviru 50. susreta, sutra u 11 časova trebalo bi da bude održan poetski čas na Paležu pod nazivom “Spomen na Skendera”. Riječ je o mjestu na kojem je Kulenović po prvi put pročitao svoju čuvenu poemu “Stojanka majka Knežopoljka”.

Kozarski