Pobjeda Vujakovića (u sredini) u obje konkurencije - u generalnoj...

Četvrto kolo Istočno-evropskog ciljaškog kupa (East European Accuracy Cup/EEAC), serije takmičenja u padobranskim skokovima na cilj, završeno je juče u Rumuniji – velikim trijumfom Prijedorčana. Ekipa Aero-kluba „Prijedor“ osvojila je drugo mjesto ekipno, a u pojedinačnoj konkurenciji pobijedio je Siniša Vujaković, standardni prvotimac i vođa ekipe. Smederevac Aleksandar Cvetković, reprezentativac Srbije koji ove godine nastupa za Prijedorčane, podijelio je drugo mjesto.

… i u muškoj – lijevo Pal Krajczi/Mađarska, deso Cvetković i Gabriel Pop/Rumunija

Takmičenje je održano u centralnoj Rumuniji, u pokrajini Transilvanija, nedaleko od zimske turističke metropole Brasov, na sportskom aerodromu podno Karpata, na, za padobranski sport neuobičajeno velikoj, nadmorskoj visini od 720 metara. Okupilo se 39 takmičara, devet ekipa iz Rumunije, Moldavije, Bugarske, Mađarske, Poljske, Švedske i BiH. Prijedorčani su nastupili u standardnom sastavu: Boban Ivetić, Aleksandar Cvetković, Draško Lajić i Siniša Vujaković.

Kao i na svim dosadašnjim takmičenjima sezone 2022. i ovaj put takmičari su bili suočeni s problematičnim uslovima za skokove. U subotu, prvog dana Kupa, izveden je samo jedan turnus, pod djelimično neregularnim uslovima, sa jakim vjetrom koji je (pre)često prelazio dozvoljenih 7 m/s. U toj krajnje nefer lutriji s vjetrom, Prijedorčani su izvukli kraći kraj i napravili jedini skok ispod njihovog nivoa – što ih je na kraju koštalo titule, a Bobana Ivetića plasmana u vrhu. Takmičenje je potom obustavljeno, a juče su organizatori uspjeli da odrade samo još neophodnih tri turnusa do minimalnog broja od četiri skoka dovoljnih da takmičenje bude priznato.

Prijedorčani su sa svakim skokom smanjivali prednost ekipe Aerokluba Rumunije, sigli na samo dva centimetra razlike, ali su u dramatičnoj završnici, u sve komplikovanijim uslovima, na kraju ipak pobijedili domaćini, sa pet centimetara manje od Prijedorčana. Treće mjesto osvojila je ekipa Krakow Wawel iz Poljske. U pojedinačnoj konkurenciji pobijedio je Siniša Vujaković, fantastičnom serijom od tri „nule“ (pogotka u sam centar elektronskog mjernog uređaja) za redom i ukupnim zbirom od samo tri centimetra. Ovim trijumfom Vujaković je preuzeo i vođstvo u ukupnom generalnom plasmanu pojedinaca serije Istočno-evropskog kupa.

Prijedorčani (desno) drugi u ekipnoj konkurenciji, iza Rumunije (u sredii) i Poljske (lijevo)

„Sa posljednjeg takmičenja u Ptuju vratio sam se kao prebijen pas, tako da ova pobjeda dobro dođe za poljuljano samopouzdanje“, rekao je Vujaković za Info Prijedor.

„Žao mi je što je prekinuta sjajna serija Draška Lajića, koji nas je svojom dobrom formom vadio tokom cijele sezone, žao mi je što smo ekipnu pobjedu na ovom takmičenju izgubili pod neregularnim uslovima, ali radujem se dobrom plasmanu Ace Cvetkovića, koji je i u Ptuju izgubio medalju samo zbog brutalno nefer vremenskih uslova. Ova bitka je izgubljena, ali rat nije imoj cilj i dalje ostaje da na kraju Serije obje titule generalnog pobjednika EEAC, i ekipna i pojedinačna, dođu u Prijedor.“

Ovogodišnje finalno takmičenje Istočno-evropskog kupa biće održano već narednog vikenda u mađarskom Segedinu, gdje ekipa Aero-kluba „Prijedor“ ima priliku da svoju premijernu sezonu u ovoj seriji kruniše pobjedom. Prijedorskim orlovima i ambasadorima ovog grada u Svijetu – plavo nebo!

Skok Vujakovića po vremenskim uslovima po kojima se ni iz kuće ne izlazi!