Pod uticajem smo prostorno velike ciklone koja se svojim središtem nalazi nad Baltičkim morem a pruža se preko Starog kontinenta sve do zapadnog Sredozemlja. Ciklona (koju je zajednica lovaca na oluje nomenklaturom označila kao ciklon Bjanka [Bianca]), zahvatila je naše područje još prijepodne a prva naznaka približavanja ove izražene promjene vremena jeste jačanje vjetra posebno u brdsko-planinskom području, vjetrovi su topli i vlažni, južnih i zapadnih smjerova.. Druga naznaka jeste naoblačenje koje je još prijepodne zahvatilo sjever Jadrana, Liku i Bos. Krajinu.

Sinoptička karta položaj ciklone DHMZ

Ciklona Bjanka će donijeti jake vjetrove cijeloj regiji a najjači udari se očekuju na moru i u priobalju, zatim i na planinama – na Dinaridima Albanidima i Alpama. Obilne padavine će se registrovati u većem dijelu zemalja koje gravitiraju Alpama i Jadranu a kako to obično biva kod južine, najviše kiše biće na sjevernom Jadranu, Gorskom kotaru u Hrvatskoj te u slovenačkim Alpama. Nepogoda će biti i u dijelovima centralne Evrope.

Lokalno će biti i izraženijih nepogoda pa bi u ovakvim okolnostima moglo biti i bujičnih – naglih plavljenja, posebno tamo gdje su manji vodotoci – brdsko planinskih potok, kao i tamo gdje kanalizacioni sistemi nisu adekvatno uređeni, zatim i u priobalnim mjestima Italije i Hrvatske gdje jugozapadnjak (“Garbin”) ili jugo (“Široko/Sirocco”) može nanositi valove, ili podići razinu mora. Nisu isključene ni morske pijavice (trombe).

Što se tiče kopnenih predjela zapadnog Balkana, biće i povremenih obilnih padavinskih valova koji će kod nas biti najizraženiji u Bos. Krajini i u Hercegovini. U petak i subotu očekuje se okretanje vjetra na sjeverne smjerove te će u slučaju formiranja izražene frontalne linije sa sjevera, kroz sjevernu i središnju Hrvatsku te sjeverozapad BiH a kako nagovještavaju švajcarski i njemački prognostički modeli, vrlo vjerovatno biti i burnih procesa u dodiru hladne vazdušne mase sa toplim sektorom, ujedno i jakog kratkotrajnog sjeverca (na sjevernom Jadranu Bure (SSI) ili rjeđe sjeverca – “Tramontane” ).

Jesenja fotografija Prijedora (Kristijan foto)

Pristizanje hladnije mase sa sjevera Evrope iz pravca Laponije i sjeverne Norveške prvo na najvišim planinama slovenačkih Alpa, u subotu, kiša će preći u snijeg. Zatim u nedjelju vrlo vjerovatno i na najvišim planinama srednje i istočne Bosne. Osjetno će zahladiti i u nizijama. Maksimalna dnevna od 8 do 14°C u subotu/nedjelju. Nedjelja će biti nestabilnija na istoku Bosne i u Slavoniji, zatim, u većem dijelu Srbije. Ponedjeljak i utorak donose nove padavine.

REGIONALNA PROGNOZA

Što se tiče prijedorske regije (sliv Sane), već sutra prijepodne na Grmeču i drugim okolnim planinama može biti slabih padavina a prema kraju dana i drugdje, u postepenom pojačanju. Više padavina dobiće južne zavjetrinske strane planina i brda za vrijeme puhanja južnih vjetrova. Na sjeveru regije, u Potkozarju kiša je moguća od 10 sati, ma da je izvjesnije da je bude prema kraju dana, pošto će vjetar – jugozapadnjak prelazeći preko Majdanskih planina, isušivati oblake u sjevernom obodu (Prijedorsko polje). Kako se sa sjevera bude približavao hladniji vazduh, tako će prvo u Pounju a zatim i južnije prema Prijedoru doći do jačanja padavina koje u nekoliko navrata mogu biti i jake, te je izgledno i grmljavinsko nevrijeme uz nagli prodor sjeverca (“Tramontane”) preko tzv Bečkih vrata (obod Karpata i Alpa), dalje preko Mađarske ravnice, Podravine i Moslavine u Potkozarje i Prijedorsko polje.. Zbog svega navedenog a kako je upozorio i Republički hidrometeorološki Zavod (RHMZ) treba biti na oprezu u periodu četvrtak noć, petak jutro, prijepodne, poslijepodne i veče. RHMZ je oglasio upozorenje na obilne padavine i jak vjetar. Navode da u toku eventualnih razvoja olujnih oblačnih masa u našoj regiji može pasti (petak) između 20 i 50 mm/m2, (subota) 40 do 60 mm/m2.

Ono što je još jedna od karakteristika ovakvog premještanja ciklone jeste žućkasto nebo i prljava – žuta kiša u prvoj fazi (topli, prednji sektor ciklone). Naime, ciklona u jugozapadnoj struji povuče određenu količinu saharskog pjeska iz Tunisa, Alžira ili Maroka prema Evropi. U zimskim mjesecima neke visoke planine koje su pozicionirane južnije, dobiju i žućkasti snijeg, upravo iz istog razloga. Dakle, ciklona Bjanka nam donosi pravo jesenje vrijeme. Nadamo se da će nas olujni vremenski uslovi ipak zaobići.