U okviru programa 50.Književnih susreta na Kozari večeras su promovisana nova izdanja iz edicije Književnih susreta “Ovjenčani” i “Tragovi” u okviru izdavačke djelatnosti Književnih susreta.

Slađana Milenković profesor i Sremske Mitrovice urednica je izdanja ” Izabranih djela Blaža Koneskog” iz edicije “Ovjenčani” izrazila je zadovoljstvo što je dio ovih jubilarnih Književnih susreta i što je dobila priliku da bude među univerzitetskim profesorima i piscima koji su do sada bili priređivači iz ove edicije.
“Priredila sam izbor iz djela Blaža Koneskog koji je nagradu Skender Kulenović dobio 1985.godine na Kozari i posao je išao u skladu sa rečima Vladana Desnice nema mesta žurbi i ovako se u životu postigne sve i ovako desi se se što treba da se desi tako i nas ova korona nije omela iako su arhivi i muzeji bili zatvoreni, građa nedostupna i evo izabrana dela Blaža Koneskog su upravo tu pred nama”, izjavila je novinarima Milenkovićeva.
Vedrana Radinović govorila je večeras pred prijedorskom publikom kao priređivač knjige o Marinu Zurlu iz edicije “Tragovi”
“Knjiga je bitna zato što je Marino Zurl veliki humanista koji se bavio djecom s Kozare na način da je spajao izgubljenu djecu sa svojim porodicama i veoma uspješno je to radio, a istraživački rad je trajao dvije godine i bilo je teško emotivno raditi jer su to priče pune emocija i možda je to bio najteži dio posla”, istakla je Radinovićeva.

Marino Zurl je bio novinar koji je svoj životni poziv pretvorio u svoje životno djelo jer je godinama pronalazio bivše logoraše iz ustaških logora u Staroj Gradišci, Jasenovcu ili Jablancu, a koji su živjeli pod drugim imenima i vraćao im identitet te imao serijal više od 180 ispovijesti u zagrebačkoj Areni u rubrici pod nazivom “Arena traži vaše najmilije”.
Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović izrazila je zadovoljstvo što su promovisana nova izdanja izdavačke djelatnosti Književnih susreta na Kozari.
“Do sada smo objavili 11 knjiga iz edicije Ovjenčani, a tu su i edicije Tragovi i Svjedočenja. U pripremi su i knjige o Tihomiru Ilijaševiću koja će biti iz edicije, kao i monografija o Sretenu Stojanoviću za koju očekujemo da će biti gotova do kraja godine” , istakla je Kasalovićeva.
Program 50. Književnih susreta na Kozari nastavlja se sutra u Galeriji “Sreten Stojanović” kada će nastupati Pjesničko-poetski teatar “Saputnici” -Studenti Filološkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci.

Prijedorgrad.org