S početka sedmice očekuje nas nestabilno vrijeme jer smo i dalje pod uticajem prostrane ciklone “Bjanka” sa sjevera Evrope koja nam je prvo donijela jake južne vjetrove koji su do subote dizali temperaturu a zatim nam je iza hladne fronte stigao i sjeverni vjetar donoseći svježiju vazdušnu masu direktno sa sjevera Skandinavije.

U ponedjeljak će se ka našim krajevima spustiti oslabljena – okludirana fronta koja će ujutro i prijepodne donijeti nešto kiše prijedorskoj regiji a poslijepodne se očekuje da se padavinske zone premjeste ka istoku države te bi se u Prijedoru i ostatku naše regije trebao djelimično i razvedriti. Maksimalna dnevna do 16°C.

U utorak ujutro moguća magla ili niska naoblaka a tokom dana nešto više sunčanih intervala. Predveče povećanje oblačnosti a kiša je izgledna samo na istoku države dok bi našu regiju padavine trebale zaobići. Maksimalna dnevna 19°C.

Kao što smo i prognozirali ova ciklona nam je donijela obilne padavine. U Prijedoru je u toku 48 sati palo 56 mm/m2 kiše. Na najvišim planinama srednje i južne Bosne, odnosno visoke Hercegovine, padao je i prvi snijeg (Vlašić, Kupres, Prokoško, Bjelašnica..). Najviše kiše a ujedno i problema sa oborinskim vodama bilo je u dijelovima zapadne Hrvatske (Gorski Kotar, Karlovac) kao i u zapadnoj i prialpskoj Sloveniji gdje je palo nevjerovatnih 400 mm/m2 (mjesto Osilnica 419 mm/m2) kiše. Rijeke koje su bile na hidrološkom minimumu su brzo dosegle nivoe redovne odbrane od poplave a na mnogim mjestima manje rijeke, potoci, su se izlili iz korita. Problema sa obilnim padavinama bilo je ponegdje u Italiji i Albaniji a u Švajcarskoj, u mjestu Klausenpass, palo je 25 cm snijega. Snijega je bilo i na dijelu Karpatskih planina.