Prema odredbama Poslovnika o radu Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući tih tijela, Nikola Špirić i Nebojša Radmanović, trebalo bi da do kraja ove sedmice sazovu održavanje sjednica oba doma kako bi se raspravljalo o ukidanju akciza na gorivo i uvođenju diferencirane stope PDV.

Naime, sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma, po poslovniku, tražili su poslanici Saša Magazinović, Zukan Helez, Denis Zvizdić, Branislav Borenović, Edita Đapo, Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić, Dragan Mektić, Nada Miladina, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Damir Arnatut, Mirko Šarović i Mira Pekić.

Kad je riječ o Domu naroda, zahtjev za sazivanje hitne sjednice podnio je Mladen Bosić, a uz njega potpisali su još i delegati Munib Jusufović, Denis Bećirović, Zlatko Miletić i Asim Sarajlić.

Ukoliko Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda, sazovu sjednice, na njima će se naći samo jedna tačka dnevnog reda, odnosno izvještaj Zajedničke komisije oba doma za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama. Ova komisija još ranije je usaglasila da akcize budu ukinute na šest mjeseci, uz mogućnost da se ta mjera produži za još tri mjeseca, a ukoliko oba doma parlamenta BiH to potvrde, gorivo u BiH trebalo bi da bude jeftinije za 30 do 40 feninga.

Osim ukidanja akciza na gorivo, delegati Doma naroda u svom zahtjevu za sazivanje hitne sjednice predložili su i tačku dnevnog reda koja se odnosi na usvajanje Zakona o PDV, odnosno uvođenju diferencirane stope.

Poslanik PDP u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Mira Pekić, za Srpskainfo kaže da očekuje da će u naredna tri dana biti sazvane sjednice oba doma, te da je, prema njenim riječima, došlo krajnje vrijeme da se navedeni prijedlozi usvoje u parlamentarnoj proceduri.

– Mora doći do suspenzije akciza na gorivo, jer je to priča na kojoj radimo još od marta ove godine. Javnost je zainteresovana da do toga dođe i više nema prostora za bilo kakvo izbjegavanje od strane SNSD i HDZ. Mislim da smo ih dotjerali do zida i da će sada morati da sazovu sjednicu i glasaju za suspenziju akciza. To je jedino ispravno rješenje. Sve zemlje u okruženju već su riješile to pitanje, a mjere koje su preduzele pokazale su se kao dobre. U Predstavničkom domu te inicijative će vjerovatno proći, dok u Domu naroda bez glasova SNSD i HDZ nema šanse da prođu – ističe Pekićeva.

MAJKIĆ: SNSD POŠTUJE ODLUKE NARODNE SKUPŠTINE

Delegat SNSD u Domu naroda parlamenta BiH, Dušanka Majkić, za Srpskainfo kaže da su predstavnici te stranke u zajedničkim institucijama BiH, što se tiče zahtjeva opozicije za ukidanje akciza na gorivo i uvođenja diferencirane stope PDV, uvijek postupali u skladu s nalozima Narodne skupštine RS.

– Sve što je bilo u skladu s tim odlukama, poslanici i delegati SNSD u zajedničkim institucijama su poštovali. Sad je došla ova inicijativa, ali nisam sigurna da ću prisustvovati sjednici zbog objektivnih razloga – kaže Majkićeva.

Srpskainfo