So je univerzalno sredstvo za brojne probleme, od mrlja na stolnjaku do “lijeka” za grlobolju. A postoji još jedan zdravstveni problem kod kojeg može da vam pomogne. Naši preci su uz pomoć ovog najpopularnijeg začina “liječili” glavobolju.

Oblozi od soli mogu da vam pomognu da se brzo oslobodite jake glavobolje.

Nagle promjene temperatura često izazivaju bolove u glavi i kod onih koji nisu skloni ovom zdravstvenom problemu. Ali oni koji pate od migrena, svjesni su rizika, pa uvijek sa sobom nose tablete protiv bolova. Ali, analgetici imaju tu lošu osobinu, a to je da poslije određenog vremena prestaju da djeluju, odnosno njihovo dejstvo slabi i ne ispunjavaju svoju primarnu namjenu a to je da zaustave bol. Šta raditi kad provjereni lijekovi prestanu da pomažu i glavobolja ne prestaje sat ili više?

Jedan od najstarijih “lijekova” u narodnoj medicini jeste so! Suština recepta je jednostavna: potrebno je da napravite hladan oblog na glavi. Ali gazu ili tkaninu neće natopiti običnom vodom, već jako slanom vodom. Da biste to uradili, prokuvajte 300 ml vode i dodajte 3 kašike obične kuhinjske soli. Pustite da rastvor ključa 2 minuta. Zatim dobro ohladite vodu. Umočite gazu ili tanku, meku krpu u vodu, malo je ocijedite i obmotajte oko glave. Da biste se brže riješili migrene, vrat, uši i čelo treba obilno navlažiti slanom vodom.

U roku od nekoliko minuta osjetićete primjetno olakšanje. Kada osjetite da je bol prestao, skinite oblog, isperite glavu toplom vodom, ali pokušajte da je ne savijate previše.

Inače, oblozi od soli će pomoći ne samo da ublažite tešku glavobolju, već i da normalizujete  krvni pritisak.

Mondo