Na groblju u Komlencu u Kozarskoj Dubici obilježena je 31 godina od pogibije narodnog heroja, majora Jugoslovenske narodne armije Milana Tepića. Major Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine, kada je tokom borbi sa hrvatskim paravojnim jedinicama digao u vazduh kasarnu JNA u Bjelovaru u kojoj je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava, ne želeći da neprijatelju preda skladište sa oružjem. Zbog ovog čina, Tepić je posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglašen za narodnog heroja. Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić ističe da je sjećanje na majora Tepića svježe, iako je prošla 31 godina.

– Uvijek ponavljam da je to bila velika i snažna poruka srpskom narodu, da se očekuje težak crni rat na prostoru bivše Jugoslavije, na području Hrvatske, BiH, gdje će trebati očuvati identitet i opstati na svom prostoru – poručio je Ćibić.

Predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica Nenad Bulić rekao je da su herojska djela poput Tepićevog, rijetka kroz istoriju.

– Takvih junaka je veoma malo kroz vijekove. Mi, srpski narod, imamo vojvodu Sinđelića i majora Tepića koji su takvim herojskim činom ugradili sebe u odbranu srpskog naroda – naveo je Bulić.

Okupljeni pored groba majora Tepića, istakli su da su emocije na današnji dan veoma snažne, kao i žaljenje što u grobu nema tijela ovog narodnog heroja.

– Odlučio se na taj čin, iako je imao žive roditelje, sestru, suprugu i djecu. Mislim da nismo dovoljno govorili o tome u javnosti, da bi se znalo kakav je heroj bio – rekla je Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Pomenu i molitvi u Komlencu, rodnom mjestu majora Tepića, prisustvovao je i njegov sin Aleksandar, te brojni zvaničnici i predstavnici institucija i organizacija. Ime Tepića danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske ustanovila je poseban Orden za zasluge u ratu “Milan Tepić”. Osim Tepića, u kasarni u Bjelovaru poginuo je i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije htio da se preda.

Kozarski