Polaganjem kamena temelјca, ozvaničen je početak izgradnje pogona preduzeća „Bosankar“, u Industrijskoj zoni „Aerodrom 4“. Svečanosti su prisustvovali vlasnik „Bosankara“ Đuzepe Franki, ambasador Italije u BiH Marko di Ruza, te gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor. Na ovom mjestu proizvodiće se kabine za industrijske, građevinske i polјoprivredne mašine.

Đuzepe Franki, vlasnik „Bosankara“

„Bosankar“ je kompanija koja je pokazala da može da uspije u izazovnim vremenima, poručio je Franki, dodavši da mu dodatni elan upravo daje to što u ovu investiciju ulaze u trenutku velike neizvjesnosti u svijetu, pogotovo u poslovnom pogledu.

– „Bosankar“ je uvijek radio na tome da pokaže da se u okolnostima koje vladaju u BiH, može napraviti veliki poduhvat, da se može raditi na privrednim projektima. I to je osnovna poruka koju želimo da pošalјemo – naglasio je Franki.

Ambasador Di Ruza napomenuo je da mu je drago što na terenu može da učestvuje i uvjeri se u aktivnosti italijanske preduzetničke zajednice, koja je izuzetno prisutna u BiH.

Di Ruza, ambasador

– Trgovinski odnosi i privredna razmjena između BiH i Italije su intenzivni. To pokazuju i podaci, gdje je Italija drugi trgovinski partner BiH. Postoji razgranata mreža italijanskih kompanija koje su se jako dobro snašle u ovom ambijentu – rekao je Di Ruza.

Grad je ponosan na urađeno u prethodnom periodu što se tiče ovog projekta, i ovo je još jedan pokazatelј da se u Prijedoru vodi odgovorna politika kojoj je cilј da se građani zadrže u ovom gradu, rekao je gradonačelnik Slobodan Javor, koji je pozvao domaće i strane investitore da se odluče da svoj novac ulože u Prijedor.

Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora

– Kod ovog projekta, Grad se obavezao da uradi komunalnu infrastrukturu za 40.000 kvadratnih metara, koliko je vlasnik kupio. Grad je raspisao tender i odabran je najpovolјniji ponuđač. Rok za završetak radova na koje se Grad obavezao je 60 dana – izjavio je gradonačelnik.

On je dodao da je Grad obezbijedio sredstva u iznosu od 418.000 KM.

Sama hala za proizvodnju biće površine oko 6.000 metara kvadratnih. Vrijednost investicije je pet miliona evra, a u početnoj fazi očekuje se da će u fabrici raditi 50 radnika. Podsjetimo, „Bosankar“ ima jedan proizvodni pogon u Bosanskoj Krupi.

Kozarski