Sindikat radnika “Arcelor Mittala” odbio je ponudu uprave ove kompanije da se zaposlenima, umjesto 1.100 maraka koliko su tražili i 500 maraka koliko su im poslodavci prvobitno nudili, sada jednokratno isplati 600 KM kao mjera prevazilaženja krize izazvane inflacijom.

Kako su za portal CAPITAL potvrdili sindikalci, održan je vanredni sastanak štrajkačkog odbora na kojem je pročitan dopis poslodavca i nova ponuda uvećana za 100 maraka, ali i nju su odbili i ostali pri svom zahtjevu da taj iznos bude kao onaj obećan kolegama u Zenici, odnosno 1.100 maraka.

“Povećali su prvobitnu ponudu za 100 KM, a iznos nije ni blizu zahtjeva sindikata. Štrajkački odbor je na osnovu zaključaka sa Skupštine sindikata i zahtjeva radnika iskazanih na jednočasovnim obustavama rada prošle sedmice odbio taj prijedlog i donio odluku o zakazivanju vanredne Skupštine za 12. oktobar“, rekli su nam iz sindikata.

Oni kažu da su u dopisu poslodavcu 5. 10. 2022. godine ostavili prostor do održavanja skupštine za eventualni dogovor putem kojeg bi se došlo do prihvatljivog rješenja za radnike.

Predsjednik Sindikata “Mittala” Dario Antonić, kaže da se na skupštini očekuje donošenje odluke o generalnom štrajku i sprovođenje iste do realizacije zahtjeva.

“Sudbina zaključaka na skupštini je u rukama poslodavca i svu odgovornost za eventualne posljedice donošenjem odluke o generalnom štrajku snosiće predsjednik UO AMP, koji je prepoznat kao glavna prepreka za realizaciju zahtjeva sindikata”, ističe Antonić.

Naravno od odgovornosti nisu izuzeti ni ostali u lancu upravljanja AMP, kaže on, jer svojim nereagovanjem u novonastaloj situaciji doprinose pogoršanju odnosa i eventualnoj reakciji radnika za vrijeme sprovođenja štrajka.

“Sindikat će, ako dođe do odluke o sprovođenju generalnog štrajka, isti voditi po zakonu, a naravno, ogradićemo se od postupaka pojedinaca koji budu vodili samoinicijativne radnje koje narušavaju red i mir“, rekao je Antonić.

Radnici “Arcelor Mittala” održali su prošle sedmice jednočasovne štrajkove upozorenja zbog toga što im je uprava prethodno odbila isplatiti 1.100 maraka jednokratno kao dopunu plate kojom bi prevazišli krizu izazvanu inflacijom.

Ovaj iznos ista uprava je obećala prvo radnicima ove kompanije u Zenici zato što je prethodno Vlada Federacije BiH dopustila poslodavcima jednokratne isplate do tog iznosa bez plaćanja poreza i doprinosa.

Capital