Sve je spremno za početak grejne sezone 15. oktobra, potvrđeno je iz prijedorske “Toplane”. Na skladištu trenutno imaju oko 6.000 tona drvne sječke. To je dovoljno za grijanje do kraja decembra, s tim da imaju ugovorenu nabavku s dobavljačima koji bi trebalo da kontinuirano isporučuju “Toplani” nove količine ovog energenta.  

“Sezona grijanja počinje 15. oktobra. Mi smo bili spremni da počnemo i ranije, ali vremenske prilike su bile povoljne, a temperatura preko 15 stepeni Celzijusovih. Urađen je veliki dio remonta postrojenja, sistem je napunjen vodom tako da, u slučaju potrebe, možemo krenuti s grijanjem i prije zvaničnog datuma”, naglasio je Duško Miletić, vršilac dužnosti direktora “Toplane” Prijedor. On je rekao da su, tokom kišnog i hladnog perioda prije dvije sedmice, razmišljali da puste grijanje.

 “Međutim, kada potpalimo kotlove, nemamo više mogućnost njihovog gašenja, što stvara problem kada su topli dani. Ako smanjimo rad na najmanje kotlove, dolazi do gušenja i problema u radu na toplovodnoj mreži i kotlovima”, pojašnjava Miletić.

Ovo preduzeće od potrošača potražuje oko 11 miliona maraka, pa iz “Toplane” pozivaju građane da redovno izmiruju svoje obaveze.

“Cijena grijanja po kvadratu, za fizička lica, iznosi 1,73 KM bez PDV-a, dok je za pravna lica duplo skuplja. Zamolio bih građane da redovno izmiruju svoje obaveze, da bi i ‘Toplana’ mogla nesmetano da radi. Grijanje je protekle sezone bilo veoma dobro, a očekujemo da će tako biti i ove”, istakao je Miletić.

On je izrazio zadovoljstvo, jer je ovo prva godina u kojoj se više građana priključilo nego što se isključilo sa sistema centralnog grijanja.  

Kozarski