Predsjednik CIK BiH Suad Arnautović danas je u izjavi za N1 kazao da je jedan od potpredsjednika RS-a ipak Davor Pranjić, iako je već nešto ranije objavljeno da će to mjesto zauzeti Ivan Begić.

N1: Ko su novi potpredsjednici RS?

Arnautović: Ćamil Duraković i Davor Pranjić.

Nije Ivan Begić?

To je naša glavna kontrola saopštila. Neko je imao potrebu da me na sjednici izbaci iz cipela pa je potpuno neodgojeno i nekulturno upadao dok predsjednik govori. To je naša stvarnog. Takva nam je “japija”. Takvi smo ljudi“, kazao je Arnautović i dodao:

“Ono što sam javno rekao i sada ponavljam: CIK nije tu da cijeni rezultate za pojedine kandidate, to je tako kako je. Mi kontrolišemo i nadgledamo izborni proces. Apsolutno smo nezadovoljni radom biračkih odbora i gradskih komisija“.

Pokazuje se da je potrebna potpuna reforma izbornog zakonodavsta, potpuno drugačiji način konstituiranja biračkih odbora. CIK je jedina državna institucija odgovorna za sve izbore u BiH kako piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu”, kazao je Arnautović.

Podsjećamo, na sjednici CIK-a nekoliko članova je upozoravalo Arnautovića da je potpredasjednik iz reda hrvatskog naroda Ivan Begić što je iz izvještaja pročitao i šef Glavnog centra za brojanje.

Član CIK Vlado Rogić rekao je da Pranjić ima 111 glasova više od Ivana Begića.

izvor: N1