“S Jesenjinom u srcu”, naziv je muzičko-poetskog teatra, koji je održan u prepunoj sali Pozorišta Prijedor. Muzičko-poetski teatar priredilo je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor u saradnji sa učenicima OŠ “Dositej Obradović” i Gimnazije “Sveti Sava” i glumicom Pozorišta Prijedor, Zoricom Jojić.

Poseban je ovo bio doživljaj za prijedorske učenike. “Velika je čast učestvovati u ovom projektu. Predstavljati veliko ime, kako ruske, tako i svjetske poezije. Jesenjin je jedan od mojih omiljenih pjesnika”, rekao je Srđan Mastikosa, učenik Gimnazije “Sveti Sava”.

Kako ističu iz Udruženja za očuvanje tradicije, muzičko-poetski teatar dio je sveukupnog projekta promovisanja poezije Sergeja Jesenjina, koji je Udruženje napisalo 2020. godine, povodom 125. godišnjice rođenja ovog velikog pisca.

“Zbog nepredviđenih okolnosti, ali i pandemije virusa korona, tek sada realizujemo ovaj projekat. Zadovoljstvo nam je što smo se prvi put odvažili da istražimo potpuno novu oblast i da pripremimo jedan ovakav projekat. Jesenjin je pisac ljubavi i vjerujem da će muzičko-poetski teatar biti početak jedne lijepe priče”, rekao je Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Kao polazna tačka za pripremu muzičko-poetskog teatra poslužila je knjiga “Dajte mi otadžbinu moju”, izabrane pjesme koje je, u okviru pomenutog projekta, pripremio i na srpski jezik preveo profesor Vladimir Krčkovski.

“Jesenjin je jedan od najvećih svjetskih pjesnika, čija djela su prevedena na 150 jezika, a izdato je, prema podacima koje sam pronašao, više od 50 miliona primjeraka knjiga širom svijeta. Ova knjiga je, koliko ja znam, prvi put prevedena na srpski jezik, a koliko sam dobro uradio posao, o tome će da kažu čitaoci kada budu pročitali knjigu”, rekao je Krčkovski.  

Svi posjetioci dobili su na poklon pomenutu knjigu.

Kozarski