Iako je po struci sanitarni inžinjer već sedam godina uljepšava lica svojih sugrađanki i ne samo sugrađanki ima tu dosta žena i djevojaka iz regiona. Ona je vlasnica kozmetičkog salona, studija trajne šminke (Permanent & Make-up studio by Tanja). U današnjem intervjuu gošća nam je naša Prijedorčanka Tanja Tramošljanin, permanent mejk-ap artist.

INFO PRIJEDOR: Kako je jedan sanitarni inženjer postao permanent mejk-ap artist?

TANJA: Dugo sam tražila posao u struci i nažalost nisam ga uspjela dobiti a onda sam počela razmišljati šta znam da radim. Znam da crtam jer sam dosta crtala  ikone i manastire gdje je ta preciznost i simetrija, naročito kod ikona, jako bitna a to sam uspjela prenijeti na lice žene. I onda sam na fejsbuku naišla na mikroblejding. Iskreno nisam nikad bila u tom svijetu niti sam razmišljala nešto oko toga. Kad sam kliknula na tu stranicu i vidjela šta je to zazvučalo mi je interesantno. Bilo je to 2015. godine i tad sam otišla na prvu edukaciju.  Nakon edukacije dobila sam certifikat i kad sam došla kući i počela da radim shvatila sam da ništa ne znam. Ali nisam se predavala. Poslije te prve edukacije u novembru nakon par mjeseci uplatila sam sebi novu edukaciju u Zagrebu i onda se počinju nizati individualne edukacije, seminari i razna usavršavanja, sve u svemu mnogo učenja i usavršavanja u koje sam jako mnogo uložila. Doslovno većinu onoga što sam zarađivala davala sam na edukacije i učenja.

INFO PRIJEDOR: I ta ulaganja su dala jako dobre rezultate. Tu su medalje i priznanja?

TANJA: Da, na regionalnom takmičenju u Beogradu 2020. godine osvojila sam prvo zlato i tako obezbjedila  direktno učešće na Svjetskom takmičenju permanentne, trajne šminke koje se održavalo u Istambulu. I ove godine u oktobru sam ponovo učestvovala na svjetskom takmičenju u Antaliji gdje je učešće uzelo 140 takmičara iz 28 zemalja svijeta. Tu sam uzela peto mjesto. mada sam mogla biti i bolje plasirana da me nije “pojela” trema. Konkurencija je bila veoma jaka. Bile su tu takmičarke iz  Vjetnama, Ukrajine, Kazahstana i Rusije i one slove za najjače u ovom poslu tako da sam baš zadovoljna i petim mjestom.

Prošle godine sam bila u žiriju i nisam imala pravo učešća kao takmičar.

Ove godine sam uzela zlato na regionalnom nivou (zemalja bivše YU) u kategoriji Mikro-blejding (metoda iscrtavanja dlačica za obrve).

INFO PRIJEDOR: Tanjin dar prema crtanju, posebno u obrvama s ponosnom na licu nose brojne Prijedorčanke. Čime se to tačno bavi Tanja Tramošljanin, i kakva je to tehnika?

TANJA:  Ja se bavim trajnom šminkom to je metoda apliciranja pigmenta u površinski sloj kože. Trajna šminka nije samo šminka, ona u mnogome pomaže ženama da izgledaju mnogo bolje. Tu naravno pored obrva, očiju i usnica tu su i mnoge stvari koje se iz medicinskih razloga rade. Na primjer kod žena koje su zbog karcinoma izgubile dojku radi se areola da bi se povratilo samopouzdanje takođe vitiligo i razni ožiljci.

INFO PRIJEDOR: Kad smo se dotakli ljudi sa zdravstvenim problemima kakav je njihov  tretman kod Vas?

TANJA: Sve žene koje dolaze sa takvim problemima imaju od mene besplatan tretman. Jer to nije hir već velika potreba i to je nešto što ja mogu da uradim kao žena ženi.

INFO PRIJEDOR: Šta bi poručila djevojkama koje bi željele da se bave ovim poslom?

TANJA: Pozvala bih sve mlade osobe da pokušaju jer pod ovim nebom ima mjesta za sve jer žene se mnogo sređuju. Mi nismo ograničeni samo na Prijedor. Evo meni dolaze iz čitave regije, Bihać, Ključ, Cazin, Mrkonjić, onda iz Hrvatske, ovaj pogranični dio pa i iz Banjaluke sve češće i češće mi dolaze iako i Banja Luka ima dosta stručnog kadra koji se bavi ovim poslom.

INFO PRIJEDOR: Maloprije si rekla da ti dolaze žene jer one vole da se sređuju i da izgledaju lijepo, da li dolaze i muškarci?

TANJA: Da, ima naravno i muškaraca. Uglavnom sam im radila obrve. To dosta izgleda prirodno jer ja doslovno površinski apliciram pigment tako da neko ko stvarno nema obrve ili doslovno tri neke dlačice njima to mnogo znači. Naravno to nije tehnika iscrtavanja kao kod žena, postoje te muške obrve gdje su dlačice malo razbacanije i neurednije tako da izgledaju upravo kao muške. I to tako kad se utope u koži bude baš lijepo za vidjeti. Na edukacijama prošla sam momente gdje su muškarci radili i usne tj. vraćanje boje usnama.

INFO PRIJEDOR: Hvala Tanja što si čitaocima našeg portal ukratko pojasnila ovo zanimljovo zanimanje i svojih sedam godina bavljenja njime. A vi drage dame, u Tanjin salon uvijek možete da navratite. Bilo da želite neku promjenu na sebi ili dobar savjet. Uz osmijeh i dobro raspoloženje uvijek će vas dočekati sa svojim radnim kolegama.