Učesnik ovogodišnjeg maratona u Njujorku, inače jednog od šest najpopularnijih maratona na svijetu, bio je Novljanin Saša Milić.

Milić ističe da je juče trčalo preko 50.000 trkača, a ono što ga je fasciniralo je više od milion navijača, gledalaca, odnosno ljudi koji su pratili ovaj događaj. 

 „Organizacija je bila fantastična, start je na Staten Islandu (do kojeg je bio organizovan prevoz trajektom, pa onda žutim školskim autobusima do samog starta). Da ne bi bila prevelika gužva, trkači su bili podijeljeni u 5 talasa, tako da je na svakih pola sata startovao jedan talas.

 Nakon starta, odmah se prelazi ogromni most koji spaja Staten Island i Brooklyn, dug 4 km. Zatim se trči kroz Brooklyn, pa kroq Queens, pa se prelazi na Manhattan, ide u Bronx, i vraća niz Manhattan do južnog dijela Central Parka, gdje je cilj.“

 Posljednjih 4-5 km se trči u parku i takmičari prolaze kroz pet naselja Njujorka.

„Najfascinantnije od svega su posmatrači i navijači kojih je bilo duž cijele staze, koji su navijali, mahali raznim transparentima, puštali muziku, svirali, pjevali. Staza je prilično teška jer se često prelazi preko velikih mostova gdje su, iako blage, uzbrdice i po 1-2 kilometra, a i sama konfiguracija terena je blago neravna. Ipak, najveću poteškoću je predstavljalo vrijeme jer je, iako je novembar, bilo oko 25°C što niko nije očekivao, tako da su mnogi kolabirali negdje na stazi. Medicinska pomoć je bila na svakih par kilometara i imali su pune ruke posla“, kaže Milić.

 Pobjednik maratona je kenijski atletičar Evans Čebet.

 Čebet je ostvario vrijeme od dva sata, osam minuta i 41 sekundu.

Drugo mjesto pripalo je Šuri Kitati iz Etiopije, dok je treći bio Holanđanin Abdi Nageje (2:10.31).

radionovigard