Bezumno, besmisleno divljanje horde vandala i kriminalaca-pripravnika, koja je opustošila istorijski Aerodrom „Urije“, incident o kome smo javnost informisali u subotu, ne samo u Prijedoru nego i u Regiji podigao je puno prašine – koja se ne sliježe.

„Nećemo ni dozvoliti da se slegne“, ogorčen je mr Vladimir Vanja Novaković, predsjednik Upravnog odbora Aero-kluba „Prijedor“, motorni pilot. „Sad je dosta! Prag tolerancije je pređen i mi intenzivno radimo i na tome da se počinioci pronađu i krivično gone, ali i na paketu mjera da se ovako nešto nikada više ne ponovi. Na sinoćnjem sastanku Upravnog odbora, koga sam sazvao povodom ovog incidenta, ali i sličnih ranijih događaja, dogovoreno je da se procijeni šteta koja nam je nanesena i policiji preda odštetni zahtjev. Sada čekamo rezultate istrage.“

Na sinoćnjem sastanku, Upravni odbor usaglasio je prijedlog preventivnih mjera za sprječavanje nekontrolisanog pristupa aerodromu za sva treća lica. Kapija na ogradi oko aerodroma, koja je iz razloga njegovanja dobrosusjedskih odnosa sa žiteljima Aerodromskog naselja do sada ostavljana otključana, ubuduće će biti zaključavana, a jasno vidljive table sa upozorenjem da je pristup zabranjen biće postavljene na više mjesta na aerodromu. Biće instalirane kamere za video-nadzor, a prijedorski vazduhoplovci očekuju da gradske vlasti postave na aerodromu stubove javne rasvjete i video-nadzora. Uz sve to, na zajedničkom sastanku svih sekcija Aero-kluba, zakazanom za nedelju, biće utvrđen obligatorni kodeks ponašanja članstva Kluba, kako bi se pooštrile interne bezbjednosne mjere.

Brojni izrazi podrške u borbi protiv vandalizma, i u ličnim kontaktima i preko socijalnih mreža, prijedorskim vazduhoplovcima stižu od kolega iz cijele Regije, pa i Evrope, a poruke solidarnosti i od brojnih Prijedorčana. Pada u oči uzdržanost prijedorskog SUBNOR-a i izostanak bilo kakve reakcije (!?) na skrnavljenje spomenika prvim partizanskim pilotima, na istorijskom aerodromu koji slijedi njihove tradicije i na kome je ove godine obilježen jubilej – 80 godina od formiranja prve partizanske avijacije.

„Jutros sam upoznao predstavnike SUBNORA s incidentom i predočio im našu foto-dokumentaciju“ rekao nam je Boris Kojić, sekretar Aero-kluba „Prijedor“ i predsjednik avio-modelarske sekcije. „Po prirodi stvari, nadamo se da će nam ljudi čiji se glas uvažava i daleko čuje biti saveznici u borbi protiv ovog totalno besmislenog uništavanja radi uništavanja i bezumnog skrnavljenja istorijskih spomenika.“

Ni gradske vlasti još se nisu oglasile povodom incidenta na istorijskom aerodromu, ali prijedorski vazduhoplovci ne sumnjaju u to da postoji zajednički interes grada i Kluba de se uskoro organizuje sastanak na temu bezbjednosti, prevencije i sankcionisanja kriminalnih radnji te vrste.

Info Prijedor nezvanično saznaje da Policijska stanica Prijedor 2 raspolaže imenima četvorice osumnjičenih za incident na Aerodromu „Urije“. Detalje o dosadašnjem toku istrage nismo uspjeli da saznamo, ali kako izgleda rivalske grupe mladih „navijača“, izabrale su jako pogrešno mjesto za svoje „usklađivanje razlika u mišljenju“ i to kratko zadovoljstvo od petka uveče dugo će pamtiti a moglo bi ih skupo koštati.